Ремонт на покрив гр. Трявна с.Неиковци 3Каква трябва да бъде къщата? На първо място, тя трябва да бъде суха, топлаи защитена от стихии. За тези важни критерии отговаря покрива. Ако покривът не е в ред, тогава проблемите няма да ви накарат да чакате. Течове, влага, плесен, големи сметки за отопление, нарушаване на външния вид на къщата – това е само частичен списък от тях.

Но как да се разбере навреме, че е необходима подмяната на покрива?

Това изисква висококачествена инспекция на покрива и покривната система на дама ви. Това трябва да се прави ежегодно, дори и за собствениците на нови покриви. В резултат на проверката могат да възникнат проблеми, които да показват мащаба на необходимите ремонти.

На покрива са открити малки пукнатини, които губят естетичния си вид. В същото време няма въпроси към системата – на дървото няма гниене, пукнатини или гъбички. Тази опция е най-лесната, достатъчно е да си купите нов покривен материал за покрива и да го замените със стария.

На стените на тавана или таванската стая са открити следи от влага. Къщата е с висока влажност. Всичко това показва, че покривът тече или прекомерно натрупва влага. При отстраняване на покривната система най-често ще се открият следи от гниене или дори гъбички. В резултат на това ще се изисква не само подмяната на покритието, но и рамката.

Открито е сериозно разрушаване на покрива, изолиращ слой и дупка в него. Този вариант е най-труден. Ще изисква пълна реконструкция на целия покрив. Собственикът на къщата трябва да бъде подготвен, че разходите за подмяна на покрива на такъв мащаб ще бъдат значителни. Ако разходите са неизбежни, си заслужава да се обмисли дали има смисъл да се увеличи площта на къщата, след като се построи таван.

Демонтаж на стария покрив

Взето е решение за частичен или пълен ремонт на покрива. Следващият етап от подмяната на покрива е разглобяването на старото покритие. Ако керемидите ще се използват, тогава ще се наложи да се отстранят внимателно. Ако в бъдеще собственикът на къщата не планира да използва листове, тогава можете да пробиете дупки в плочата на места, където е прикрепен към гредите. Когато повторното използване е от значение, тогава работата по отстраняването на старото покритие трябва да се извършва по-внимателно.

Разглобяването на летвата и цялата система на покрива се извършва с помощта на лост или трион.

Демонтаж на покрива

Ако покривът е покрит с по-модерни материали,  метални или керамични плочки, разглобяването на покрива се извършва колкото е възможно по-точно. Това покритие винаги може да се използва отново за покривите на малки площи.

Какъв вид покритие е по-добре да замени стария покрив?

Ако покривът се нуждае от основен ремонт или цялостна подмяна на конструкцията, тогава няма ограничения за избора на материал за покриване. Ако подмяната на покрива ще бъде направена на старата система, тогава професионалистите препоръчват използването на метални покриви или велпапе. И двата материала ще затворят недостатъците на старата конструкция (всички стари покриви го имат).

Подмяната на покрива с нов материал започва с демонтиране и проверка на системата на покрива. Ако се открият следи от гниене или увреждане от насекоми, унищожените части на дървото се елиминират и заменят с нови. След това се разпространява слой от хидро-бариера, който се закрепва върху цялата площ на гредите с помощта на строителен телбод. След това започва монтажа на летвата – дървеният материал е задължително перпендикулярно на билото на покрива, с помощта на което се прави окончателното фиксиране на бариерния слой.

Полагането на ламарина започва от дясно на ляво! Това е важно, тъй като листите имат своя собствена система за закрепване, ако са подредени в правилната посока, цялата работа ще се извърши бързо и равномерно.