nov-pokriv-dupnica-resilovo (1)Дизайнерите предпочитат таванските помещения поради възможността да реализират оригинални интериорни решения. Поради климатичните условия мансардните покриви трябва да са топлоизолирани. Също така изолацията на тавана е сложен процес при монтаж, за който е необходимо да се извърши термофизично изчисление.

Защо се нуждаем от таванска изолация

Всички топли въздушни течения са склонни към източник на студ. Това означава, че в къщата те ще се преместят към стените и покрива. В контактната точка между топлите и студени маси се образува конденз. Натрупва се, поради което материалът на стените и тавана се влошава.

На тавана това се забелязва още повече. Фронтонът и рампите от едната страна влизат в контакт със студен външен въздух, а от другата – с топъл вътрешен въздух. Топлинната изолация е необходима, за да се ограничи проникването на топъл поток върху студени повърхности.

Не е трудно да изберете топлоизолация за таванското помещение. Изолацията може да бъде външна и вътрешна. Външната изолация на сградата се извършва отгоре върху ребрата. Топлоизолационният материал е покрит с филм за хидроизолация, след което се монтира покривният материал. Такава изолация се монтира само по време на строителството.

Вътрешната изолация се извършва директно в къщата. Изолаторът се монтира между ребрата и след това се покрива с хидроизолация. Монтажът може да се извърши по всяко време.

Изисквания за изолацията

Каква изолация е най-подходяща за таванския покрив, можете да разберете, като определите вида на помещението. За висококачествена топлоизолация на банята е необходим топлоизолатор, който може да издържи температури от 1000 градуса. Но тази опция не е подходяща за летните къщи. Често мишките могат да проядат цялата изолация.

При избора на материал трябва да се вземат предвид следните параметри:

  • Висока звукоизолация;
  • Добри топлоизолационни качества;
  • Висок експлоатационен живот;
  • Универсалност;
  • Рентабилност;
  • Водоустойчивост;
  • Лекота при монтаж.

За да разберете коя изолация е по-добра, трябва да анализирате всеки елемент по-подробно.

Един от най-важните параметри е степента на топлопроводимост. Колкото по-нисък е този показател, толкова по-добър е материалът. Топлопроводимостта трябва да бъде по-малка от 0,94 W/ms.

За да спестите пари, е по-добре да изберете универсална изолация. С нея  могат да се изолират както стени, така и подове, тавани. Ако цялата изолация има еднакви свойства, тогава тя ще продължи еднакво дълго.

Следващият елемент е материалът, от който е направена носещата конструкция. Не всеки знае коя изолация е по-добра за топлоизолация на таванския покрив на дървената къща отвътре. За това е подходяща минерална вата или пяна. Тези изолатори имат най-високата степен на пожароустойчивост. Колкото по-горим е покривният материал, толкова по-малко трябва да бъде показателят за горимост.

Също така е важно да се вземе предвид каква плътност на изолация е необходима за таванското помещение. Този показател трябва да бъде най-малко 30-40 kg / m³.

Последният параметър е хидрофобността. Водопоглъщането на материала трябва да е възможно най-малко. Колкото повече вода се натрупва в изолацията, толкова по-малко ще издържи.