cvetni-metalni-keremidiЕдин от основните въпроси при подреждането на покрива е изборът на материал. Това трябва да бъде надежден и висококачествен продукт, който ще издържи десетилетия. На строителния пазар е има голямо разнообразие от покривни материали, всеки от тях се различава по отношение на експлоатационния им живот, сложността на монтажните работи и ценово.

За да разберете кое е по-добрео- шисти или метални плочки, трябва да се запознаете по-подробно с характеристиките им.

Какво представляват металните керемиди и шисти?

Покривът от етернитови плочи е спечелил високата си популярност поради ниската си цена, дългия експлоатационен живот и липсата на корозии. За производството на листове производителите използват три основни компонента: цимент (85%), азбест (10%) и вода (5%). След смесване работният разтвор се излива във форми, като се разпределя равномерно и се сушат. И едва след това се нарязва на отделни листове.

Вълна с обикновен профил. Според стандартите – дължината на един лист е 1,28 м, а ширината е 0,68 м. Такъв материал тежи 20 кг. Основният обхват на приложението му е – изграждане на покриви на частни къщи и малки сгради. Благодарение на малкия размер на листовете е възможно да се намали броят на разфасовките и корекциите при подреждане на покрива с малка площ.

Производителят също така предоставя специални елементи, изработени от азбестоцимент, които ви позволяват да направите вътрешните ъгли на покрива, покривните ребра със сложна конфигурация.

Вълнообразна с подсилен профил. Този тип шисти се различава значително по размер от останалите, дължината е 2,8 м, ширината е 0,94 м, а дебелината е 0,8 см. Листовете с подсилен профил са по-подходящи за изграждане на покриви на промишлени сгради с голям площ. Този тип материал не е подходящ за покриване на частни къщи, тъй като теглото на един лист е 35 кг, а това е значително натоварване на дървената система и основата.

Обединена вълна. Листът е с дължина 1,75 м, ширина 1,25 м и дебелина 6-7,5 м. Теглото на шистите варира между 26-30 кг. Този вид от азбестоцимент се използва за покриване на голяма площ на покрив с проста конфигурация. Сред предимствата на листовете са: бърз монтаж, минимален брой фуги и достъпна цена.

Металната керемида е универсален покривен материал, дебелината на листовете е 0,5 мм. За метално профилиране се използва студен метод, релефът се получава чрез работа на валцоващи машини. В повечето случаи ламарините се използват при подреждането на покриви на частни къщи. Като допълнение към довършителните работи на покрива, металните плочки се използват за направата на отделни архитектурни елементи. Поради невъзможността им на гъвкавост не е рационално да се използват за изграждане на начупен и куполен покрив, тъй като обемът на остатъците може да бъде 50%. Също така, не трябва да ги използвате при плосък покрив, има голяма вероятност от задържането на сняг и вода, което ще доведе до ремонта му (след 2-3 години). Най-добрият вариант за използване на метални керемиди е изграждането на едноскатен, двускатен, четирискатен, тавански, тазобедрен, многоскатен покрив. Отличен вариант за използване на листове от метални керемиди е подреждането им на покрив за баня, тераса, селски беседки и стопански постройки.

Съвет! Профилираните листове са подходящи и за декориране на еркер, балкон и други елементи, разположени зад фасадата на къщата.