Вашият покрив е  достатъчно силен, за да поддържа повторно ударите от градушка, които са с диаметър шест инча и тежат повече от един килограм всеки?

Без съмнение съвсем нов покрив има силата да се справи в тези ситуации. Но за покривни материали над 10 години и покриви, които се нуждаят от ремонт, отговорът на двата въпроса е неясен.

Някои фактори на околната среда причиняват загуба на силата на покрива.

Те включват:

– Ултравиолетовите лъчи от слънцето и неговите горещи температури.

– Тежък сняг, особено когато не може бързо да се стопи поради снежни бури, които веднага следват един друг.

– Екстремни температурни колебания, като например резките температурни разлики.

– Видът на вашия покривен материал също е ключов фактор за неговата сила.

Например, металните покриви, покривните керемиди, са по-силни от асфалтовите керемиди или синтетичните покриви.

Няма начин да разберем, че покривът ви е изгубил силата си, докато не се случи нещо катастрофално на покрива.

Има обаче пет знака, които ще ви помогнат да оцените силата на покрива си:

Няма слънчева светлина в тавана.

Добре затворен таван означава, че покривът ви е силен и издръжлив и функционира както трябва. Добра практика е да проверявате от време на време покривът от вътрешността на тавана.

Погледнете внимателно слънчевата светлина, която се вижда, знак за повредено петно ​​в покрива, което може да доведе до теч на покрива. Също така може да означава, че уплътнителят около пролуките на покрива, като покривни отвори, комини, капандури и др., е отслабен.

Това може да намали силата на вашия покрив, особено по време на буря с високи ветрове и силни дъждове. Тези приспособления биха могли да се разрушили и да повредят покривните ви материали, както и да позволят на водата да навлезе във вашия дом.

Добра таванска вентилация.

Това прави чудеса за предотвратяване на преждевременното стареене на вашия покрив и други повреди на покривите, причинени от лошия таван и въздушния поток. Ако външният въздух непрекъснато преминава през тавана ви, тогава имате подходяща таванска вентилация.

Покривните керемиди са в добро състояние.

Може да очаквате известно стареене, тъй като покривът ви старее, но ако застрашената зона не е напукана, извита, разхлабена или не липсва защитна повърхност, силата на покрива ви е в добра форма.

Правилно работещи улуци.

Блокираните водостоци значително намаляват здравината на вашия покрив, тъй като покривната система трябва да се справи с допълнителното тегло на стоящата вода, която не се източва правилно. Възрастта на улуците е друг начин да се определи тяхната сила. Ако те са на възраст под 20 години, те вероятно са добри и силни. Но за по-старите водосточни тръби е време да потърсите признаци на стареене, които биха могли да отслабят ефективността на вашия покрив.

Покривната вентилация е добре балансирана, с правилното количество отвори за всмукване и изпускане за размера на покрива, монтиран върху нея. Добрата вентилация на покрива поддържа вашия покрив здрав, като предотвратява ледовете през студеното време и понижава температурата при горещо време.

Вдлъбнатини в покривните отвори, климатици или други външни конструкции.

Металните вентилационни отвори и обвивките на климатиците понякога могат да улеснят появата на грапавини от градушка. Възможно е да забележите признаци за изложените странични стени, улуци или други метални повърхности, преди да видите увреждания на асфалтовите керемиди поради тяхната плоска повърхност и гладка текстура.