Пренарежданена керемиди

Roofing

Пренареждане на керемиди

Най-разпространеният вид ремонт на покрива е пренареждането на керемиди. Това се прави периодично, за да се предотврати протичането на покрива и прогниването на носещата конструкция.

Желателно е, пренареждането на керемидите да се прави на всеки 10 – 15 години. Самото пренареждане на керемиди представлява процес, при който се подменят счупените и пропукани керемиди, заменя се старата хидроизолационна мошама с нова и след това се подмазват капаците.

Екипът ни от професионалисти ще се заеме с тази тежка работа, а Вие разгледайте цените, които предлагаме и се свържете с нас!

Как да преценим дали да използваме старите или да купим нови керемиди

1. ЗА КАКВО ГОВОРИМ?
Исторически Българите са имали склонност с двойни тухлени домове и керемидени покриви. Това е уникално за България и не съществува никъде другаде по света! Въпреки че това се променя, ние все още имаме буквално хиляди домове в България с керемидени покриви. За съжаление тези ключови компоненти на домовете ни често са пренебрегвани, далеч от погледа, така че предвид последните зимни дъждове тази ключова част от домовете ни заслужава така необходимия преглед.

 • Керемиди не траят вечно
 • Керемиди се чупят
 • Керемиди трябва да се поддържат
 • Подпорите за Керемиди трябва да бъдат сменени
 • Хидроизолационните способности се разпадат
 • Керемиди се разпадат
 • Внимание, ако замените с метални покриви
 1. ВСИЧКИ КЕРЕМИДИ ЕДНАКВИ ЛИ СА?

Не всички Керемиди са еднакви. Във България по същество говорим за глинени Керемиди и циментови Керемиди.

1.1 Глинени Керемиди

Глинените керемиди се произвеждат чрез изпичане на формована глина. Плътността на вашите керемиди ще зависи от два фактора:

(1) температурата, при която се нагряват керемидите

(2) продължителността на времето, през което се нагряват.

Като цяло глинените Керемиди се предлагат в различни цветове като кафяво, жълто, оранжево и смес от тези цветове. Най-често срещаният цвят на глинените керемиди е теракота. Една алтернатива на естествените земни тонове е добавянето на емайли към производствения процес. Чрез пръскане на емайл върху Керемиди преди да я изпечете при високи температури, можете да свържете цвят по избор, който предотвратява избледняване или отлепване. В резултат на керамичното свързване в пещта можете да избирате от по-голямо разнообразие от цветове, профили, стилове и покрития.

Глинените Керемиди се произвеждат от естествени земни материали, което позволява екологосъобразно рециклиране. Най-големият недостатък на глинените керемиди е цената, тъй като те са най-скъпите от двете опции за керемиди. Ако се поддържат, глинените Керемиди трябва да издържат по-дълго и да запазят цвета си по-дълго от циментовите Керемиди, но с напредването на възрастта глинените Керемиди ще бъдат по-крехки и има вероятност да се счупят, ако се стъпва по тях неправилно.

В някои случаи глинените керемиди могат да бъдат по-трудни за монтиране на покрив от циментовите керемиди. Глинените керемиди често идват с 50 плюс години гаранция от производителя.


1.2 Бетонни Керемиди

Бетонните керемиди се правят от смес от вода, цимент и пясък. След това сместа се формова под високо налягане и екстремна топлина. Повърхността на бетонната керемида може да бъде покрита с материал, подобен на боя.

Бетонните керемиди се предлагат в разнообразие от цветове, профили и форми, които могат да допълнят и контрастират с естетиката на вашия дом. Повърхността на бетонните керемиди може да бъде гладка или текстурирана, а ръбовете на керемидите могат да бъдат еднакви или назъбени. С появата на нови производствени техники можете да избирате между традиционен вид и нещо по-модерно. Ако цената е основно съображение, тогава бетонните керемиди са по-рентабилни както за производство, така и за монтаж в сравнение с глинените покривни керемиди. Бетонните керемиди обикновено са по-евтиният вариант.

Бетонните керемиди са здрави и обикновено се предлагат с 50-годишна гаранция за ефективност.

Бетонните керемиди имат степен на водопоглъщане от около 13%, в сравнение с глината, която има степен на абсорбция от около 6%. Това означава по-голяма вероятност от растеж на водорасли и плесен. Някои сектори предполагат, че бетонните керемиди обикновено имат по-малък живот от глинените керемиди.

Бетонните Керемиди са по-тежки и са около 430 килограма на квадратен метър, докато глинените Керемиди обикновено са около 300 килограма на квадратен метър. Следователно вашият имот може да изисква повече допълнителна подкрепа, за да има монтиран бетонен покрив.

 1. ВЪПРОС НОМЕР ЕДНО – ВОДА, ВОДА, ВОДА,

Добре, ние заявяваме очевидното тук. Една от основните задачи на Керемиди е да предпазват водата от навлизане в домовете ни. Така че всичко, което оказва неблагоприятно въздействие върху способността на керемидите за ефективно отвеждане на водата от покрива в водопровода или изцяло от покрива, трябва да бъде разгледано.

Напукани, счупени, разхлабени, разместени, разместени и липсващи Керемиди трябва да бъдат заменени или преместени или закрепени отново.

Нека бъдем ясни, силиконовите ремонти на Керемиди не са дългосрочно решение! Силицият ще се разпадне след няколко години. Силиконът е чудесно  краткосрочно  решение за спешни ремонти на керемиди, но не се счита за дългосрочно решение срещу живота на керемидите. Счупените и напукани Керемиди  се нуждаят от подмяна.

Керемиди ще се движат или ще се разместят или ще се разхлабят по различни причини. Когато това се случи, Керемиди трябва да бъдат преместени и закрепени отново възможно най-скоро.

 1. ЛИШЕИ

Лишеите растат на керемидени покриви и ограничават ефективното навлизане на дъждовната вода във водопроводната инсталация на покрива. Може да допринесе за навлизането на вода и разграждането на керемидите. Лишеите трябва да бъдат премахнати от керемидите.

Лишеят или лихенизираната гъба всъщност са два организма, функциониращи като една стабилна единица. Лишеите се състоят от гъбички, живеещи в симбиотична връзка с водорасли или цианобактерии (или и двете в някои случаи). В света има около 17 000 вида лишеи.

 1. ПОКРИВАНЕ НА БИЛОТО

Капачките на билото са от съществено значение за горния ръб на две нива на керемидите. В горната част на билото се поставя керемида с капачка на билото върху цимент/вар или специфична гъвкава смес за запълване, за да се запечатат фугите между двете издигания на плочките. Вижте  тук  за пример.

Леглото на керемидите за билото трябва да се поддържа в добро състояние, за да се гарантира, че керемидата няма да се движи и потенциалът за проникване на вода е сведен до минимум.

 1. ПОВТОРНО ЗАПЕЧАТВАНЕ НА БЕТОННИ Керемиди

Това е може би една от най-противоречивите области във връзка с керемидите. Бетонните плочки са основно боядисани и тази боя осигурява допълнителна хидроизолационна защита на действителната плочка. Като се има предвид, че плочката е изложена на елементите, повърхностното покритие на плочката ще се разпадне с времето. Това може да увеличи степента, в която плочките ще абсорбират вода и това може да повлияе на преноса на химикали и влага към подлежащата летва от дървени плочки (вижте по-долу). Според CSIRO е малко вероятно разрушаването на защитното покритие на керемидите да доведе до значително проникване на вода в дома.

Избледнелите бетонни керемиди на покрива обаче могат да намалят цялостната естетическа привлекателност на имота и като такова пребоядисване/запечатване на керемидите може да подобри цялостния вид на покрива.

Но започването на процесите на боядисване трябва да се предприеме с разбирането, че:

 • Веднъж боядисани, бетонните покриви вероятно ще изискват пребоядисване на всеки 5 – 10 години, за да се запази външният вид.
 • Важно е да се провери икономиката. Ще се отрази ли инвестицията в пребоядисване на покрива в стойността на имота.
 • Реставрацията на покриви привлече пълния спектър от професии. Важно е да пазарувате и да сте сигурни, че имате качествен доставчик.
 1. ФРЕТИНГОВИ КЕРЕМИДИ

Раздразнението може да бъде причинено от редица причини и често не е очевидно, ако се погледне горната част на плочката. Обикновено ще трябва да инспектирате керемидата от долната страна, като влезете в покривното пространство (ако не е монтиран щифт) или като обърнете керемидата. Ако има раздразнение, ще забележите, че глината започва да се лющи и да се разпада, това обикновено ще направи вашите плочки крехки и лесно чупливи, особено при ходене. Проблемът обикновено е свързан със старостта на глинените керемиди и може да се простира от отделни керемиди до цялото покривно покритие. Единственото решение тук е да смените керемидите, което може да означава подмяна на целия покрив.

 1. ДЕЛИГНИФИКАЦИЯ НА ПЛОЧКИ

Керемидените летви строго не са част от керемидата, но тяхната единствена цел е да поддържат керемидата. Както вече писахме, летвите за плочки могат да бъдат неблагоприятно повлияни от химическа делигнификация, при което летвата по същество се разрушава.

Гарантирането, че вашият керемиден покрив е правилно поддържан, изисква проверка на покривните летви. В някои случаи летвите на покрива ще трябва да бъдат сменени, за да се гарантира, че керемидите остават здраво закрепени към покрива и безопасни за ходене.

 1. Керемиди С ИЗТЕКЪЛ ЕКСПЛОАТАЦИОНЕН ЖИВОТ

Както започнахме в тази статия, керемидите няма да издържат вечно. Факторите на околната среда и степента на редовна поддръжка могат да доведат до това, че някои плочки ще издържат по-дълго от други, а някои могат да надживеят живота на сградата.

В някои случаи обаче керемидите трябва да се сменят. Керемидите могат да се сменят с други керемиди или да се превърнат в метален покрив Colorbond. Тези преобразувания обикновено са ясни, но в WA виждаме много ситуации, в които преобразуването просто не се извършва според изискванията.

 1. ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Покривните керемиди във България  са широко използвани. В продължение на много години се смяташе за предпочитано покривно покритие. Те могат да издържат повече от 50 години, но изискват поддръжка. Не можете да ги игнорирате.

Идентифицирахме някои от ключовите проблеми, свързани с керемиди те  и изискването за текуща поддръжка.

Ако купувате дом с керемиди, особено по-стари домове, е необходимо повишено внимание, особено ако възнамерявате да разчитате на клаузата за инспекция на сградата.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

За всякакви въпроси и запитвания, моля свържете се с нас

Нашият екип от професионалисти ще Ви предложи най-доброто и изгодно решение за ремонт на Вашия покрив.
СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС