Когато избирате нов покрив за дома си, най-важните фактори, които трябва да имате предвид, са дълголетие, цена, издръжливост, енергийна ефективност и устойчивост на избраните от вас материали.

Например, устойчивостта на вашия покривен материал – или колко добре го държи в неблагоприятно време – в крайна сметка ще се отрази на неговото дълголетие. Енергийната ефективност ще информира общите разходи – ако изберете по-евтин покривен материал, който не е много енергийно ефективен, вашите сметки за ток ще бъдат по-високи.

Докато материалът е невероятно важен, правилната инсталация може да причини или да повреди покрива (буквално). Въпреки че проектите за домашен уют могат да бъдат забавни и рентабилни, не инсталирайте собствения си покрив, освен ако не сте обучен експерт.

Също така консултирайте се с експерт, преди да купите материала си. Ще трябва да разгледате наклона на вашия покрив, стила на вашия дом и най-добрия покривен материал за вашия климат.

Това са шестте най-популярни покривни материали. Използвайте това ръководство, за да разгледате уникалните предимства на всеки от тях и да изберете правилния покрив за вашия дом.

Битумни керемиди

Битумните керемиди – продължителността им е около 15-30 години. Те са, най-популярният покривен материал поради тяхната ефективност на разходите.

Що се отнася до издръжливостта, обаче, бъдете внимателни. Никога не залагайте на  най-евтините битумни керемиди, дори ако цената е важна за вас.

Производителите на покривни материали не са задължени по закон да отчитат рейтинга си на градушка, така че ако не виждате такъв, това не е добър знак. Оценката за градушка е особено важна при тези керемиди. Тъй като са толкова често срещани, качеството им варира.

Дървени керемиди

Този покривен материал трябва да трае между 30 и 50 години. Дървените керемиди обикновено са изработени от огнеустойчиви дървесни видове като кедър или сурово дърво.

Продължителността им е по-дълга от битумните. Въпреки че са устойчиви на огън могат да бъдат напръскани с огнеустойчивост. Дървените керемиди са  склонни да се напукат, така че внимавайте за производителя.

Що се отнася до енергийната ефективност, дървесината е естествен изолатор – дървените керемиди са естествено два пъти по-ефективни от битумните керемиди.

Метал

Металните покривни материали ще продължат около 30-50 години. Изработени от стомана, мед, цинкова сплав или алуминий, металните покриви са малко по-скъпи от техните асфалтови и дървени колеги. Това означава, че те са значително по-трайни.

Металните покриви са устойчиви на удар и ще ви служат добре при лошо време (плюс звукът на дъжд върху метален покрив е чудесен). Също така, те се нуждаят от много по-малко поддръжка от повечето покривни материали. Те са енергийно ефективни, а асфалтовите керемиди имат тенденция да се задържат около външната температура (висока или ниска), металните покриви действат като естествен изолатор.

И накрая, тяхното рециклиране е несравнимо. Не само, че повечето метални покриви са създадени от рециклирани материали, но и много от тях са 100% рециклируеми.

Пластмасов полимер

Пластмасовите полимерни покриви ще продължат повече от 50 години и са невероятно издръжлив покривен материал. Полимерните покривни керемиди са създадени, за да изглеждат като шисти или дървени керемиди, но изискват значително по-малко поддръжка.

Пластмасовите полимерни покриви имат висок рейтинг на градушка и ще се държат добре при лошо време. За съжаление, те са толкова издръжливи, защото пластмасите са изработени така, че да издържат, което ги прави уникално неустойчиви.

Ако решите да използвате пластмасов полимер, потърсете производители, които използват рециклирани материали. Това означава, че те са много енергийно ефективни. Пластмасовите покриви, като металните покриви, отразяват по-скоро енергия, отколкото да я поглъщат. Това ще запази вашия домашен охладител през лятото и по-топло през зимата.

Капакът на шисти

Покрив, изработен от шисти, може да продължи до 75-150 години. Един от най-старите покривни материали, шисти е един от най-скъпите.

Що се отнася до трайността, шисти се откроява от конкуренцията. То е огнеупорно и практически непобедимо в най-лошото време. Обърнете внимание, че инсталирането трябва да бъде внимателно изпълнено – плочките могат да се счупят под тежестта на обикновения човек.

Стелажът е един от най-скъпите материали, защото ще продължи повече от век, а ако покривът е правилно построен, повече от 150 години. Поради това плочата е невероятно устойчив покривен материал.

Покривните отпадъци (по-конкретно отпадъците от асфалтови керемиди) представляват 3% от всички отпадъци в депата за отпадъци. Това е така, защото собствениците на жилища трябва да заменят повечето покривни материали на всеки 30-50 години.
И шисти е естествено срещащ се материал, което означава, че производственият процес не въвежда токсини. Накрая, тъй като шистите са един от най-плътните покривни материали на пазара, това е невероятно енергийно ефективно, което помага да се регулира вътрешната температура на дома ви.

Слънчево стъкло

Слънчевото покривно стъкло трябва да издържи живота на вашия дом. В момента, въпреки че има много производители, които предлагат слънчеви панели за вашия покрив, Tesla е единственият производител, който предлага покрив от слънчев стъклопакет.

Тази опция за покриви е снабдена с гаранция за живота на плочките и може да се похвали с изключително висока степен на градушка. Енергийната ефективност и цената на слънчевия покривен покрив са неразривно свързани. Въпреки че е сравнително скъпо да се инсталира, може да се ползвате от данъчен кредит, за да компенсирате разходите в зависимост от това къде живеете.

Също така, докато изчисляваме енергийната ефективност на повечето покривни материали по отношение на това колко енергия пестят, слънчевото стъкло всъщност генерира собствена енергия. Поради този факт покривът от слънчево стъкло е най-устойчивият покривен материал в нашия списък.