Плоските покриви все още не са толкова конкурентни на скатните по субективни причини. Факт е, че доста често по време на монтажа или по-нататъшната експлоатация на плосък покрив се допускат грешки, които водят до проблеми. Собствениците на сгради, разбира се, се страхуват от тези трудности – никой не иска да ремонтира покрива по-често от стандартните условия, да плаща повече и да бъде в неудобни условия.

Грешка №1.

Некачествени материали.

Спестяването от материали е съмнителна история. И дори не става дума за покритие от икономична класа, а за факта, че някои клиенти купуват покриви и всички други елементи от ненадежден доставчик. По-евтино е, май това е основното. Но като правило в такива случаи не се издават гаранции, продуктът не е сертифициран. Той не само ще бъде краткотраен, но може да бъде и токсичен. Тоест, ако бюджетът е ограничен, по-добре е да изберете материал от икономична класа, но с високо качество. Да, първоначално ще има кратък експлоатационен живот, но поне можете да сте готови за посочения период.

С други думи, ако закупите нискокачествени материали за скатен покрив, тогава ситуацията ще бъде подобна. Ако материалите са с високо качество, тогава наклонът на покрива няма значение.

Грешка №2.

Неправилен монтаж.

Да приемем, че сте закупили висококачествени материали, дори първокласни. Но сте решили да монтирате покрива самостоятелно (без опит) или да се свържете с покривния екип, без да проверите неговата подготовка, лиценз и т.н. Вероятността да се направят грешки при монтажа или да се пропуснат нюанси, известни на опитните майстори, е много висока. За плосък покрив е важно правилно да монтирате дренаж, да организирате вентилация, да покриете надеждно покрива, като проверите всички хидроизолационни шевове за течове.

Грешка #3.

Без парапет.

Парапетът е вид стена по периметъра на покрива. Той изпълнява редица функции:

1) предпазва от падане от покрива

2) предпазва снега и леда от неконтролирано спускане

3) задържа водните потоци през лятото.

Ако има няколко нива на плосък покрив, тогава трябва да направите парапет на всяко ниво.

Грешка #4.

Използването на материали с различен експлоатационен период.

Ако долният слой на пая има експлоатационен живот от около 5 години, а горните трябва да издържат много по-дълго, тогава съществува риск един привидно нормален покрив да трябва да бъде подреден. Затова е по-добре всички покривни слоеве да са от една и съща категория.

Грешка #5.

Неравна повърхност на плосък покрив.

Във всеки случай плосък покрив се прави с лек наклон, за да може водата да изтича. В правилната посока те правят рампа – създават наклонена равнина. Но ако основата на покрива е неравна, с капки, тогава те „разбиват“ наклона и на повърхността ще се появят локви на различни места.

Ето защо е изключително важно да се подготви повърхността на плосък покрив, преди да се монтират всички слоеве.

Грешка №6.

Неизолиран парапет.

Ако парапетът се остави студен и върху повърхността на плосък покрив се монтира нагревател, ще се образуват студени мостове. Следователно изолацията трябва да бъде пълна по целия периметър.

Ако не направите тези грешки, покривът ще издържи посочения период без никакви проблеми.