Въпросът за цената на всеки тип покривен материал е само върхът на айсберга. Има няколко други също толкова важни фактора, които могат да повлияят на избора ви.

  1. Материални разходи

Когато изчислявате колко ще ви струва нов покрив, вземете предвид не само цената на самия материал, но и цената на монтажа му. Трябва също така да вземете предвид общата площ на вашия покрив: ако имате голям покрив, може да искате да изберете по-евтини материали, които да се вместят в бюджета ви.

  1. Наклон на покрива

Наклонът се изчислява с помощта на две числа: височината на покрива и дължината на неговата страна. Например, наклон 1:3 означава, че покривът се издига на 1 метър, а дължината му от ръба до върха е 3 метра. В зависимост от това колко стръмен е наклонът на покрива ви, тежките типове покриви като шисти или глинени плочки може да не са подходящи.

  1. Ограничения на теглото на рамката на покрива

Теглото на покривните материали варира в широки граници. Ето защо е важно да знаете колко тегло може да издържи рамката на вашия дом, преди да вземете решение. Ако допустимото натоварване е превишено, конструкцията няма да може да издържи собственото си тегло. Средната товароносимост на къщата е около 70 кг на квадратен метър.

  1. Влияние на местния климат върху покрива

Помислете за възможните климатични условия, когато избирате своя материал. Екстремните ветрове могат да откъснат леките покриви, докато тежкият сняг може да добави опасна тежест към покривите, които вече са натоварени с масивни материали. Освен това някои покривни материали, като металните керемиди, имат слънцезащитни и охлаждащи свойства, което ги прави незаменими в горещ климат. Плочите от шисти и глина също са много добре устойчиви на топлина и огън и се използват в някои крайбрежни райони поради тяхната устойчивост на силни ветрове.

  1. Предпочитан цвят на покрива

Никой не иска покривът да се слее с останалата част от къщата. Когато избирате покрив, обърнете внимание на цветовете, в които е представен всеки от наличните видове материал. Стандартните опции, като херпес зостер и плочи от шисти, обикновено се предлагат в земно и неутрално черно или сиво, но металните покриви могат да бъдат боядисани в голямо разнообразие от нюанси. По правило тъмният и неутрален покрив се съчетава добре с бяла или бежова обшивка, както и с червена тухла. Може би си струва да помислите за пребоядисване на фасадата, за да съответства на новия покрив.

КАКЪВ ТИП ПОКРИВЕН МАТЕРИАЛ ТЪРСИТЕ?

Има голямо разнообразие от видове и подвидове покривни материали. За да стесните умопомрачителния избор, започнете с това какви качества трябва да притежава вашият нов покрив. Може би спестяването на пари е основната ви грижа? Може би искате да постигнете класическа представителна визия? Или цените издръжливостта преди всичко?

Нека да разгледаме най-популярните характеристики:

  • цена;
  • стил;
  • издръжливост.

ИКОНОМИЧНИ ПОКРИВНИ МАТЕРИАЛИ

Ако бюджета е основната ви грижа, помислете за рентабилни опции, които ще ви помогнат да реализирате покрива си без големи финансови загуби.

  1. битумни керемиди

Той е един от най-популярните видове покриви поради лесния си монтаж, гъвкавост и икономичност. Битумните керемиди се предлагат в различни форми и размери, от най-обикновени и евтини до по-скъпи дизайнерски модели.

Полимерни и гумени плочки

Синтетичните покривни материали имитират вида на по-тежки и по-скъпи керемиди, но са по-леки и по-евтини. Те се произвеждат в широка гама от размери и форми, така че има много възможности на пазара.

СТИЛНИ И МОДЕРНИ ВИДОВЕ ПОКРИВИ

Ако искате да направите изявление, има няколко налични опции за покриви, които ще привлекат вниманието на минувачите.

Метални панели

Металният покрив е добър избор, ако живеете в пожароопасна зона. В допълнение, този материал е проектиран за дълъг експлоатационен живот, надминавайки дървото и битума по издръжливост. Металната плочка може да бъде плосък панел или да имитира тухлени плочки, повтаряйки формата на малки плочки.