pokrivni-materialiДнес покривните материали за различните видове сгради се предлагат в най-широка гама, за това е необходимо да се направи компетентен избор. Трябва да се вземе предвид дори етапа на строителството.

В действителност, това ще зависи от вашите предпочитания колко здрава и стабилна искате да е конструкцията, и продължителност в години.

Всичко това изисква задълбочен анализ, наличие на достатъчно количество информация и разбиране.

Какви фактори влияят върху избора и какви основни видове покриви се използват днес?

Като се има предвид. че покривът е завършен и един от основните елементи на всяка сграда, нейната конструкция и подбор на материали трябва да бъдат избрани с максимална отговорност. В края на краищата, той носи не само натоварването, но също така е изцяло отговорен за функционалността, комфорта и сигурността в помещенията.

При избора на покривни елементи трябва да се вземат предвид следните показатели:

Общото натоварване на носещите елементи. Покривът е доста тежък и не всеки вид може да издържи на носещи стени. За да се изчисли натоварването и рисковете, е необходимо да се обобщи теглото на всички елементи на покрива, включително: масата на решетката, изолацията, гредите, завои, валежи и др. Също така променливият товар от валежите и вятъра се отчита непременно. Вземат се предвид климатичните особености на територията, на която е построена сградата;

Визуализация. Единствено покривът, който е напълно съчетан с архитектурния ансамбъл и дизайнерските решения на цялата сграда, ще изглежда хармонично. Освен това се взема предвид не само цветът, но и характеристиките на текстурата, формата на покрива и други важни нюанси;

Цена. Както показва практиката, именно този фактор става решаващ в много случаи. Но не бива да спестявате пари за сметка на качеството. В крайна сметка можете да получите покрив, който няма да издържи дори 10 години, след което ще трябва да бъде възстановен отново, а това е допълнителен значителен разход;

Покривни материали. Съвременният пазар предлага голямо разнообразие от материали, сред които има както естествени суровини, така и модерни синтетични покриви. Първите са за предпочитане по отношение на издръжливостта, вторите са по-евтини и имат привлекателен външен вид.

Видове покриви

Най-известни, практични и висококачествени са:

Керемиди. Има огромен брой опции за керамични керемидени покриви с различни цветове, текстури и форми. Предимствата са: относителната лекота при монтаж и демонтаж, както и гъвкавост. Такъв покрив се комбинира с всякакви материали, така че няма да има проблеми при създаването на хармоничен архитектурен проект.

Метал. Металните покриви се използват по-често в индустриални сгради, но някои видове гофрирани листове имат доста привлекателен външен вид и могат да се използват в жилищни сгради. Металният профил е достъпен, здрав и издръжлив.Листовете трябва да бъдат внимателно монтирани. Ако горният слой е повреден, материала се поддава на корозии и може бързо да се разруши.

Естествени суровини. Практиката показва, че това е най-предпочитаният вариант. Всички видове дървесина могат да служат стотици години без никакви проблеми и загуба на първоначалния си вид. Вярно е, че цената ще бъде малко по-висока, отколкото другите варианти.

Така че, покривните материали могат да бъдат различни, а изборът зависи само от вас. Основното нещо е да се спазват мерките за безопасност, да се вземат предвид всички товари и външни фактори, за да се получи надежден и траен покрив.