Металните покриви предлагат голямо разнообразие от стилове, материали и цветове. Тази статия

се фокусира върху избора на цвят. – Елементът, с който всеки собственик на дома може лесно да се отнесе.

Стилове се отнасят до формата на метала, когато се монтират на покрива, като например стоящ шев, гофрирани панели или плочки. Практически казано, цветните съображения нямат значение за стила, въпреки че някои стилове изискват малко по-различни цветове и бои.

Материалите съответстват на типа на метала, наричан още “субстрат”. Популярният избор за домове днес е стоманата, алуминият и медта. В по-голямата си част ние се придържаме към стоманата и алуминия като вероятния избор за повечето читатели.

Нашето внимание е върху цвета. Ние ще покрием наличните опции, общата информация за цвета, интелигентните фактори за избор на цвят и ще приключим с известна техническа информация, свързана с производството на боята за метални покриви, което е от значение за потребителя (вас).

Изборът на цвят може да изглежда като субективно решение, но нашето ръководство представя (10) съображения, които наистина не бива да се пренебрегват. Има изкуство и наука, които влизат в действие. Нашата цел е да се уверим, че сте добре запознати със съображенията, както и свързаната с тях информация.

Налични опции

Изненадващо, много хора мислят, че металните покриви имат ограничени цветови опции. Може би те мислят, че цветът съвпада с типа метал. Сребро за стомана, калай и алуминий; червеникавокафяво за мед; тъмно сиво за олово. Сякаш това са границите на цветовите опции.

С алуминий и стомана опциите са малко повече от казаните дотук. Всъщност опциите са неограничени! Правилният отговор на: какви са наличните цветови опции за метален покрив? Всички тях. Всички цветове, нюанси и нюанси.

Вместо да избирате между няколко опции, собственикът действително има неограничени възможности за избор. В някои отношения това може да изглежда по-обезсърчително. Останалата част от статията ще ви помогне да опростите нещата. Е, поне докато стигнем до техническата информация.

Предприемачите или продавачите на метални покриви е много вероятно да запазят ограничен брой цветове на склад. Това са смес от популярни решения, както и цветове, които най-добре се считат за метални покриви от производителите. Ако по някаква причина никоя от опциите не ви устройва, винаги има възможност да изберете цвят по поръчка. Очевидно това ще се случи с допълнителна цена, тъй като изпълнителят или продавачът трябва да го закупи като уникален елемент, а не като нещо, което може да купи в насипно състояние.

Някои цветове може да са почти идентични между двама продавачи, но да имат различно име. Това е свързано с цялата част от маркетинга и позиционирането на продавачите на пазара.

цветове на покрив

Забележете в пробната диаграма (по-горе), че няма жълто или ярко зелено. Докато има синьо и червено, опциите в този набор не са ярки. Доставчиците са склонни да вървят с мътни тонове. Причината: по-искрящте / светли цветове са тези, които са склонни да избледняват доста бързо. Тъй като изборът на цвят е предимно субективен, няма причина да мислим за каквито и да е цветове като извън границите. Просто разберете, че професионалистите разбират цвета на ниво, с което средният човек може да не е наясно.

Обща информация за цветовете на жилищни метални покриви

Помислете за този раздел като предшественик на по-техническите съображения.

Медта е избор както на материала, така и на цвят, което е изключение от някои общи правила за разглеждане на цветовете. Собствениците на жилища, които избират мед, познават вида, който искат. Те също така знаят, че ще избледнее до съвсем различен цвят; излизайки от оригиналния си червеникаво-кафяв оттенък до това, което е известно като патино зелено.

Въпреки че всички цветове на покрива в крайна сметка ще избледнеят, никой друг материал не претърпява такава  драстичната промяна, каквато имаме при медта, тъй като металът се окислява от въздуха и променя външният си вид толкова значително в продължение на 20 години.

Повечето от модерните метални покриви имат цвят, приложен в заводски условия. Тези цветове неизбежно ще избледняват до различен оттенък . Колко бързо и до каква степен зависи от факторите, които са отбелязани в последната секция на тази статия.

Реалността на избор на цвят е, че това е само част от решението, което се прави. Но отново това е частта, с която повечето хора могат да се справят, и е фокусът на тази статия.

Друг начин, по който цветът се прилага върху метала е от изпълнител или дори собственик, който рисува металния покрив, след като е бил инсталиран. Това е толкова атипично в днешния пазар, че може би е по-добре да остане неизяснено, с изключение на факта, че в някакъв момент цветът на покрива ще изчезне и ще има нужда от ново „палто“.

Като цяло , металните покриви са най-предпочитаният избор като покривен материал, но правдоподобен недостатък е, че цветното покритие ще съществува доста по-малко време от самия метал. Някои биха казали, че това е хубаво нещо.

Няколко неща, които трябва да имате предвид при цветовете на металните покриви, са:

  • цветът на боята се състои от три свойства:
  • пигмент – мисли цвят / оттенък
  • смола – образува желания вид на повърхността
  • разтворител – течната част на боята , често се изпарява след като боята изсъхне
  • избледняване – което вече споменахме няколко пъти. Избледняването зависи от пигмента и как се променя, въз основа на елементи, взаимодействащи с него (а именно слънце и влага).
  • крекингът – е белезникав вид, който металният покрив може да получи за определен период от време. Това е свързано с вида на смолата и химическото разграждане на този материал.

Чистите цветове ще избледнеят по-бързо от заглушените тонове

Видът на материалите в боята определя колко дълго боята ще издържи, преди да избледнее. Диапазонът най-малко е едва 3 години (необичайно, но се случва) до 40 години .

По-светлите цветове ще отразяват топлината, по-тъмните цветове ще поемат топлината. При метални покриви, самият материал е отразител на топлина.

Тази последна точка всъщност е чудесно време да се спомене Cool Shores. Този тип покрив набира популярност поради енергийната му ефективност. Той е идеален за по-топъл климат, но не е задължително да се ограничава само до определени региони. Макар че с идеята, че по-тъмните покриви задържат топлината, това може да е за предпочитане при климатични условия с по-студени месеци. Асфалтовите покриви (камъни) ще уловят топлината, което обяснява част от причината за тяхната популярност. Докато металът обикновено отразява топлината.

Охлаждащите покриви (Cool Roofs) едновременно отразяват топлината и излъчват топлина въз основа на някои пигменти, използвани в покритието. Така че термин, известен като “излъчване”, се използва по отношение на остъклени метални покриви, за да се измери способността на покрива да се освободи от абсорбираната топлина.

Ръководство за избор на цвят

Преди да започнем, бихме искали да подчертаем, че няма определен „по-добър“ цвят за покрив. Нито ще ви кажем цветовите опции, които трябва да изберете. Нашето ръководство е списък от съображения. Фактори, които се надяваме да ви помогнат да направите интелигентни решения при избора на цвят.

Координиращ цвят с останалата част от къщата – това е артистичен фактор. Това е съответстващия цвят на покрива с преобладаващия цвят на тухлите отстрани на дома или с облицовката на прозорците, вратите и т.н.

Така че, трябва да се намери точния баланс на контраста между вашия покрив и останалата част от къщата. Включете приятели и семейство в процеса на вземане на решения. Кой знае, може би един добър приятел има познания за цветовата координация, които вие нямате.

Външен облик – се отнася до начина, по който изглежда дома Ви, когато се гледа от улицата. Тук се вземат в предвид и близките структури, които в жилищни райони означават домовете на най-близките ви съседи. Външният облик задава въпроси като – откроява ли се дома ми(покрива ми) твърде много и изглеждат ли на място? Или изглежда ли скучен и не се различава от нищо около него?

Какво ще правиш? Да се ​​слееш или да се открояваш?- Неутралните цветове за покрив, като например  бяло и сиво, се смесват добре със съседните къщи. Тъмните цветни покриви обикновено се считат за смели, но също така правят домовете да изглеждат по-малки.

Допълване на цвета с околната среда – това също е изкуство и зависи малко от фактора външен облик или какво е това, което се намира и се вижда най-близо до вашия покрив? Дървета ли са? Ако е така, имайте предвид, че дърветата променят цвета си. Синьо небе ли е? Като то ,разбира се, може да променя цветовете си и да стане тъмно през нощта. Помислете за това съображение като част 2 за координиране на цветовете. Уверете се, че не пренебрегвате това, което неминуемо ще допринесе за цвета на покрива.

Климатът може да бъде фактор при определянето на цветовете. При по-студеният климат обикновено са подходящи  по-тъмни покриви, докато при по-топлите климатични тенденции са подходящи по-светли покриви.

Съответствие – това донякъде съчетава привлекателността на външния вид и климатичния фактор. Съответствието се отнася до начина, по който се появяват покривите във вашия разширен квартал.

Отново тук няма правилен избор, въпреки че е добре да си припомним, че съседите са склонни да уважават дома ви, като се опитват да постигнат добър цветен контраст, без да са прекалено отличителни. Дайте на съседите си нещо, за което да говорят с вас, а не нещо, за което те могат да говорят зад гърба ви.

Цена – не можем да забравим този фактор. Ако цветният покрив е на склад от вашия доставчик, тогава цената вероятно ще е еднаква за всички. Но ако желаете цвят по поръчка, знайте че цената ще се повиши. Ако това е наистина уникален цвят, изпълнителите ще го постигнат, но това би могло да бъде значително увеличение на разходите.

Капацитет – чете се като функция (но функцията не започва с к). Капацитетът се отнася до това, което покривът е предназначен да направи, ако изобщо има нещо. Вие, собственикът на къщата, желаете покривът да отразява слънчевата светлина, да го абсорбира или дори да го излъчва отново, както прави Cool Roof? Капацитетът вероятно е второстепенна загриженост за повечето потребители, но е елемент на внимание, защото независимо от избрания цвят, функцията ще е присъща на цвета.

Цветно предпочитане – Това трябва да бъде в списъка като очевиден начин, по който хората избират цвят. Това не е идеалният подход, а е възможно критерий за избор на цвят. Ако факторите по-горе се вземат предвид, се надяваме, че любимият ви цвят не е единствената решимост за избор на цвета на вашия покрив.