uluci-1Улучната система е неразделен елемент от всеки съвременен покрив, без значение каква е конструкцията. Тя е проектирана да осигури надеждна защита на стените, мазето и основата на сградата от влага, по време на дъждове или топене на сняг.

За да се избегне евентуалното разрушаване на конструкцията поради редовното излагане на влага, се предвижда използването на специални системи от улуци. Улучната система може да бъде кръгла или правоъгълна.

Принципът на работа на улучната система е, цялата вода, която пада върху покрива по време на дъждове, се събира на едно място. Това позволява да се гарантира защита на покривните материали и на самата сграда. Освен това не може да се подценява и неговата декоративна роля. Той осигурява плавен преход от покрива към стените. За да може цялата система да се справи ефективно с функциите си, трябва да бъде правилно подбрана.

Висококачественият и надежден улук може да бъде направен от различни материали, да има различни форми и цветове, но той ще се справи отлично с функциите си, ако изберете опцията, която най-добре отговаря на условията за употреба и натоварване.

Улучните системи са много важен елемент, без който е невъзможно да си представим една модерна сграда. Те са предназначени да предпазват къщата от вредното въздействие на влагата, като по този начин предотвратяват евентуалното й разрушаване. Освен това дом, който не е оборудван с такава система, изглежда недовършен. Ето защо модерният улук е елемент, който се грижи не само за безопасността, но и за външния вид на сградата.

За да може улукът ефективно да се справи със своите функции, е необходимо при неговото производство да се използват висококачествени и надеждни материали.

Най-добрите могат да се нарекат конструкции, които са направени от:

  • Пластмаса;
  • Поцинкована стомана;
  • Алуминий.

Пластмасовите улуци са лесни за почистване и достатъчно надеждни. Има избор на външен вид и от всякакъв цвят, който ще изглежда хармонично на фона на покрива и фасадата.

Поцинкованите первази са невероятно издръжливи. Те лесно понасят почти всяко агресивно въздействие, без да причиняват щети. И съответно такива конструкции са много надеждни. Съвременните технологии предоставят възможност за покриване на повърхността с полимери с различни цветове, което решава въпроси, с естетическата им привлекателност.

Алуминиевите улуци са малко по-скъпи от другите видове. Те обаче са и доста здрави, а в същото време са леки, което е много важно.

Характеристиките, на които трябва да обърнете внимание при избора, включват размера на улука и водосточните тръби. Тази цифра трябва да се увеличи в съответствие с площта на покрива. Правилният размер е гаранция, че дебитът на улука ще съответства на количеството вода, която може да се събере.