Добре обмисленото покривно устройство на гаража ще осигури благоприятен климат за съхранение на Вашия автомобил. Много по-приятно е да ремонтирате автомобила си в сухо и топло помещение. Да, и всички други неща и продукти, които се съхраняват в гаража, няма да бъдат изложени на мухъл и гъби.

Ако искате гаражът да не излезе от общия архитектурен ансамбъл на къщата и другите сгради, тогава въпросът как да покриете покрива на гаража няма да ви измъчва. Ако трябва да изберете материала за покрива на гаража, тогава трябва да разберете основните покривни материали за тази сграда:

– Ролкови материали. Те могат да бъдат върху стъклена основа или с основа от битум и катран. Идеален за наклонени и плоски покриви. Не много време отнема процес на полагане, срокът на употреба е около 10 години.

-Метални плочки. Основата на поцинкованото желязо придава здравина на покритието, а горният материал за гаража и масления слой увеличава антикорозионните свойства. Монтажът се извършва върху летвата, а експлоатационният живот е до 50 години.

– Профилирани. Листът от поцинкована стомана е лесен за сглобяване, има ниско тегло и е устойчив на всички видове валежи.

– Ондулин. Гофрирани картонени листове, импрегнирани с битум. Процесът на закрепване е доста трудоемък, лесно запалим материал и изисква боядисване след няколко години работа.

– Шисти. Устойчив на плесени и гъбички. Но по-скоро тежък и крехък материал.

Покривът на гаража може да бъде плосък или наклонен. Скатните покриви предполагат допълнително таванско пространство.

Покриви тип мансарда. Оставете над гаража да организира пълноценна жилищна площ.

Наклоненият покрив на гаража е прост и надежден. Малък ъгъл на наклон на равнината на покрива, в сравнение с фронтона, има по-ниско натоварване от вятър, което влияе на срока на експлоатация на покритието. Това е и най-икономичният вариант, защото изисква по-малко строителни материали по време на строителството. За няколко дни може да се монтира покрив с един терен. Ъгълът на наклон може да бъде от 25 до 60 градуса. Този тип покрив е също различен примитивен монтаж греди.

Хидроизолацията на покрива на гаража е важен момент в защитата на гаражното пространство и всичко, което се съхранява в него от влага, плесен и мухъл. Това е един от основните етапи на процеса на изолация на покрива. Хидроизолационният филм се полага след полагане на слой от бариерен материал и слой изолация. След това върху хидроизолационния материал се поставя контрарешетка по цялата дължина на стълбата.

Пластът на противопожарното покритие поддържа естествения процес на вентилация в подпокривното пространство. След това идва касетката и покривното покритие на гаража. Извършването на всички тези стъпки ще ви осигури топъл и сух климат в гаража.