покрив 3Преди да се започне изграждане на покрива, строителите вземат под внимание ъгълът, под който ще бъде наклонът на покрива – измерва се в градуси или проценти. За да получите точен резултат се използват геодезически инструменти. За да стане по-ясно, 0 градуса съответства на напълно плосък покрив, а големите стойности на ъгъла съответстват на покрив с остър ъгъл. За скатни покриви обикновено той варира от 110 0 до 450. По време на строителството на покрива е необходимо да се изчисли какъв трябва да бъде този ъгъл. И за това трябва да обърнете внимание на следните неща.

Силата и посоката на вятъра

Ако във вашия район преобладават силни ветрове, тогава не трябва да мислите за проект с остър покрив. Благодарение на височината, която има, той е по-податлив на вредните ефекти на вятъра. В този случай е по-добре да се направи покрив с по-малък наклон, а ребрата под него да се изгради здрав, подсилен тип. Въпреки че конструкцията ще струва много повече, покривът ще бъде много по-добре защитен от вятъра.

Въпреки това, когато изграждате покрив на къща, човек трябва да вземе предвид не само силата на вятъра, но и неговата посока. Така че, за металната плочка е желателно вятърът да духа директно в равнината на листовете. Ако нейните импулси идват от краищата, тогава листовете на покрива ще бъдат по-склонни да се огъват. Следователно, в зависимост от преобладаващата посока на вятъра, е необходимо съответно да се завъртят склоновете на покрива.

Валежи

Ако живеете при климат, където снежната покривка през зимата е доста солидна, тогава покривът трябва да бъде направен с минимален наклон от 45 градуса (повече може да бъде, но не по-малко). Това е необходимо, за да се плъзга снега надолу, в противен случай той ще се натрупва на покрива, образувайки твърде голям слой, който може да навлезе през покритието.

Но ако покривът има достатъчен ъгъл – около 45 градуса, не трябва да се притеснявате за укрепването на ребрата. Както и за системата за задържане на снега. Вятърните натоварвания на такъв покрив ще се усилят. Затова се прави окончателен избор, като се имат предвид всички климатични условия.

Трябва да се отбележи, че не само снега, но и дъжда, градушката и слънчевата светлина периодично ще тестват покрива ви за здравина. Ако теренът е слънчев и през годината има малко дъжд, тогава може да се ограничите до плосък покрив с наклон, близък до минимум.

Покривен материал

Материалът, с който са покрити покривите, може да бъде гладък или груб. При грубият водата, която изтича от покрива, ще бъде по-лоша, задържаща се на повърхността й (като сняг). Но при гладко покритие, цялата влага ще се оттича мигновено.