Покривът защитава цялата сграда, поради което всеки собственик на жилище иска той да бъде перфектен. Тоест, красив, издръжлив, пожаро и водноустойчив, ветроустойчив и достъпен.
Когато се строи, собствениците на жилища избират най-доброто от най-добрите. Освен това изборът трябва да бъде направен на етап проектиране на къщата – дизайнерските характеристики на стените и по-горните етажи зависят от това какъв покрив ще има над тях.

Откъде се започва?

  1. Изчисляване масата на покрива.

По принцип можете да построите къща под всеки покрив, без значение колко масивна ще е тя. Но в същото време човек трябва да разбере, че конструкцията на цялата къща ще бъде по-скъпа, колкото е по-тежък покривът. Под него се издигат фундаменти, стени и гредоредни конструкции, които могат да издържат на проектните натоварвания.

Например 1 кв. метър керамични плочки тежат 35-50 кг. И покривът е не само гредоред и керемиди, но и натоварвания от сняг и вятър. Тоест, за това е необходимо да се положат поне още 150-200 кг на квадратен метър.

  1. Цената на покривния материал

Цената на покривния материал е важен фактор, но не и единствен. Случвало се е, колкото и да е скъп покривният материал, поради редица причини не пасва на къщата.

Еклектиката (комбинация от различни стилове) в архитектурата е много рисковано начинание. Смело решение може да предизвика както възхищение, така и отвращение. Два материала, които изглеждат чудесно поотделно, могат да влошат цялостния облик на сграда в композиция.
За съжаление много собственици на жилища пренебрегват съветите на архитектите и дизайнерите, вярвайки, че колкото е по-скъпо, толкова е по-добре.

Гъвкавите материали принадлежат към средната ценова категория. Но, когато избирате покривен материал, трябва да се има предвид, че крайната цена зависи и от разходите за допълнителните елементи, необходими за покрива, характеристиките на полагане на този или онзи материал.

Само познаването на площта на покрива не е достатъчно. Гъвкавите покривни материали имат едно неоспоримо предимство – пълно отсъствие на отпадъци по време на монтажа им. Дори на покриви със сложна конструкция се използва възможно най-икономично – остава около 5% от отпадъците. А при металните плочки тази цифра може да достигне 40%. В същото време, за да извършите монтирането на гъвкави плочки, не изисква скъпи инструменти.

Освен това, по време на гръмотевична буря, металните плочки са способни да натрупват електрически заряд, което води до допълнителни разходи за монтиране на гръмоотвод. Електрическите заряди не се натрупват върху повърхността на меките плочки.

  1. Архитектурно решение

Изборът на покрив е въпрос на вкус. Ако не беше индивидуалното възприемане на красота, тогава пазарът нямаше да има такова разнообразие от покривни материали по цвят, форма и текстура.

Освен това, има субективни фактори, има и обективни. Така че, при избора на покривни материали е необходимо да се вземат предвид ъгълът на наклона на покрива, неговата конструктивна сложност.

Например, естествената плочка ще издържи по-дълго от един век, металната ламарина – от 10 до 25 години (в зависимост от нейната грижа), шисти – 20-25 години, гъвкавите плочки – до 60 години. Въпреки че, тези данни могат да варират в зависимост от производителя и материалите, използвани при производството.

Това се постига благодарение на многослойната структура: няколко слоя керемиди, припокриващи се един в друг, създават надежден щит при лошо време и вятър, а гранулите от естествен базалт придават на покрива допълнителна каменна устойчивост, което му позволява да издържа по-добре на щети.