Плоските покриви, въпреки името си, все пак имат лек наклон, макар и незабележим за окото. В противен случай водата няма да изтича, ще се появят натрупвания на влага, които ще унищожат покривната торта, тоест покривът ще престане да изпълнява една от основните си функции.

Метални керемиди, шевни бои, гъвкави керемиди, естествени керемиди и ондулин са покрития за скатни покриви. Те се нуждаят от наклон от 11 градуса (в някои случаи минималният праг е дори по-висок).

Какво най-често се монтира на плосък покрив?

Ние идентифицирахме ТОП 3 покривни материали за плосък покрив.

  1. Изградена хидроизолация.
  2. Мембранен покрив
  3. Битумен мастик

Изградена хидроизолация.

Разтопената хидроизолация е ролка от фибростъкло, импрегнирано с битумно-полимерен състав. Така че ултравиолетовите лъчи не разрушават материала, на повърхността му има специална каменна троха (базалт, шисти). Материалът е подобен на покривния материал, но благодарение на подобрената формула, изградената хидроизолация трае много по-дълго. В крайна сметка покривният материал се основава на картон, който се срутва достатъчно бързо. Разтопената хидроизолация трябва да продължи най-малко 30 години.

В допълнение, производителите непрекъснато подобряват материалите, което позволява използването на вградена хидроизолация при ниски температури.

Разтопената хидроизолация се счита за евтин материал. Цените в този тип също могат да варират значително – те зависят от производителя, състава на материала, вида на горната превръзка.

Мембранен покрив.

Мембранните покриви завладяват пазара на покривни материали. В Европа се използват отдавна и много по-често. Това също е на ролка. Има 3 вида мембрани за покриви: PVC, TPO, EPDM.

PVC мембрана – на базата на поливинилхлорид, подсилена с полиестерна мрежа.

TPO мембрана – на базата на термопластични олефини, подсилена с мрежа от полиестер или фибростъкло.

EPDM мембрана – на базата на синтетичен каучук, подсилена с полиестерна мрежа.

В сравнение с битумните материали за плоски покриви, мембраните са по-леки, тоест натоварват по-малко конструкцията. Освен това те са доста паропропускливи. Мембранният покрив е устойчив на температурни промени, издържа на различни външни влияния.

Цената на мембраните варира доста: зависи от вида на мембраната, от производителя и от модела.

Такъв покрив служи около 20-50 години, в зависимост от вида.

Битумен мастик.

Мастиката се нанася върху повърхността на покрива, образувайки безшевно платно. Има 3 варианта за такъв покрив: битумна мастика, битумно-латексна емулсия, битумно-каучукова мастика.

Битумните и битумно-каучуковите мастики имат влакна, които придават здравина и задържат материала като рамка.

Битумно-латексовата емулсия съдържа латекс и коагулант.

Мастиките често се използват при ремонт на покриви. Когато като цяло битумното покритие е запазило качеството си, но има места, които трябва да бъдат закърпени. Тук на помощ идва мастикът. По принцип, ако мастикът се нанася върху покрива като основен материал, повърхността трябва да бъде подготвена: основата трябва да е равна и суха. Приложението трябва да се извършва при сухо време.

За равномерно нанасяне на мастика са необходими определени умения и опит.

Цената на мастика може да бъде много различна: всичко е отново в производителите и компонентите на съставите, които се различават един от друг.