Това са двете най-ужасни думи в речника на собственик на жилище: течащ покрив. Водата е най-коварният враг, нетърпелив да проникне в най-уязвимите точки на домашното ви покритие. Навлязла вече водата, щетите и унищожението могат да се разпространят далеч от точката на първоначалната атака, което прави първоначалния източник на теча труден за идентифициране.

Най-добрата защита за собствениците на жилища е бдителността и бързото действие. Може би направата на нов покрив е в плановете ви за близко бъдеще и изглежда като глупост да се притеснявате за течовете. Но дори и малък теч в къщата, който изглежда като нищо повече от неудобство, ще предизвика основен ремонт!

Знаеше ли? Изтичането на покриви може да разруши изолацията, да се превърне в място за размножаване на черна плесен, да повреди интериорните тавани и стени и да изтърка дървената рамка.

Така че, нека да разгледаме десетте най-често срещани виновници, които причиняват течове на вашия покрив и какво можете – и трябва да направите за тях:

  1. Възраст

Покривните материали, особено асфалтовите керемиди,стават стари и износени. Разширяването и свиването с промените в температурите предизвикват стареене на защитата на покрива и в крайна сметка керемидите започват да се чупят. Години на лъчение от пряката слънчева светлина могат да разтопят облицовката на керемидите.

  1. Тухлени комини

Виждали ли сте някога руини от преди 200 години? Коминът често е единственото нещо, което се задържа дълго време. Докато тухлените комини могат да изглеждат неразрушими, хоросанът, който свързва тухлите, не е нищо повече от трудолюбива смес от вода, пясък и цимент. Изложена на атмосферните елементи, тя може да се разпадне. Проверете капака за кал в горната част на комина, за да проверите изравнените фуги, където коминът влиза в покрива. Ако са необходими лепенки, това е евтино и бързо решение.

  1. Уплътнения

Говорейки за комините, компрометираното уплътнение е често срещан проблем на покрива. Уплътненията се тънки метални ленти, монтирани в податливите точки за течове около покрива. За комина те са огънати под ъгъл от 90 градуса, за да се прикрепят както към покривния материал, така и към тухления комин.

Уплътнението трябва да бъде правилно запечатано, за да се предпази от проникване на вода. То също така трябва да остане приковано на място и дори ако всичко е нарязано настрани, металът може да ръждяса или да се счупи.

Очаквайте разходите за подмяна на старите уплътнения да достигнат до няколкостотин лева , в зависимост от размера на заданието и желания материал. Макар че може би е изкушаващо да се направи замазка или да се сложи покривен цимент в битката срещу неправилното уплътнение, това е само временно решение .

  1. Липсващи керемиди

Ако откриете, че в градината ви има керемиди, вероятността при следващата буря покривът ви да прокапе е голяма. Замяната на керемидите е въпрос на изваждане на гвоздеите  и плъзгането на новата керемида на мястото и. Заковете новата керемида на сигурно място и след това отново я заковете със съседите и.

Не очаквайте да постигнете перфектно цветово съвпадение, освен ако нямате остатъчни керемиди от съществуващия покрив, които са били оставени във времето. Тази процедура се отнася и за напуканите керемиди, въпреки че може да не откриете части от керемиди, докато течът не проникне. В зависимост от наклона на покрива, това може да бъде работа за подходът „направи си сам“ или да изисква час или два от времето на изпълнителя.

  1. Вентилационен отвор

Вентилационният отвор е близък родственик на уплътнението. Изработен от каучук, то се плъзга над пластмасовите вентилационни тръби, които излизат от покрива, за да се сработят с уплътнението, за да се уплътни свързването на покрива и тръбата.

Вентилационните отвори могат да бъдат пластмасови, метални, каучукови или всякакви комбинации. Когато уплътнението спре да работи, старият отвор трябва да бъде издърпан, обикновено с помощта на нож, и да бъде монтиран нов.

  1. Дупки

Дупка на покрива може да се появи от щети нанесениот буря или от повреда от животни като катерици и миещи мечки. Дупките на покрива също могат да бъдат подъл, живеещи години враг , докато не бъдат разкрити. Тези заблудени малки дупки могат да се дължат на неправилно поставени покривни гвоздеи. Или могат да бъдат оставени от бившата монтажна скоба на антената.

Отново най-доброто решение е да се поправят с малко парче уплътнение под керемидите . Това е друга лесна работа за собственика на къщата или може да се комбинира с задълбочена проверка от професионален майстор за ремонт на покриви.

  1. Комплексна покривна архитектура

Вашата динамична покривна линия може да бъде гордост и радост на архитекта и истински шоу-стоп на улицата, но всички тези долини и склонове могат да бъдат покана за бедствие, ако не са добре направени. Инсталирането на предпазна бариера, която предпазва от задържане на водата на покрива и все още той да изглежда привлекателен, е работа за професионалисти и цената ще зависи от сложността на покрива.

Комплексните покриви могат да бъдат проблематични дори когато се поддържат в „тип-топ“ форма. В снежни зони конфигурацията на покрива може да не работи, за да помогне на снега да се плъзне от горната част на къщата ви.

Ледените локви на покрива ви не само оказват нежелано натоварване на тежестта на покрива, но също така поддържат корозионна вода в контакт с покривната повърхност за дълги периоди от време, насърчавайки просмукването на водата под керемидите.

Ако не можете да поддържате краищата на покрива си чисти от топенето на снеговете, алтернатива ще бъде инсталиране на отоплителните кабели на покрива.

Метални покриви или металните колани (частичен метален покрив, обикновено алуминий, цинк или мед) също могат да бъдат чудесна възможност за предотвратяване на много проблеми, свързани с натрупването на сняг.

8: Запушени водостоци

Говорейки за задържането на вода, ако вашите водостоци са запушени с боклуци това няма да позволи на водата да се измъкне от вашия покрив . Вземете стълба и няколко чифта латексови ръкавици и си свършете работата – или платете на някой, който да изчисти тези запушени водосточни тръби.

9 Прозорци

Прозорците могат незабавно да преобразуват всяка стая или вътрешно пространство! Надяваме се, че вашият е монтиран и инсталиран правилно.

Течове могат да поникнат по страните на лошо монтираните капандури и гуменото уплътнение около стъклото може да изсъхне и да се изхаби, както и да се разруши водната бариера.

Проверете за пукнатини в уплътненията по горната и страничните стени на прозореца, както и за липсващи или напукани керемиди около него. Повечето течове на прозорци се появяват поради проблеми с уплътнението или неправилната инсталация на прозорците, а не повреда на остъклението, доставяно с прозореца.

Ако откриете пукнатини в уплътненията около оберлихва, или липсващи или напукани керемиди, тогава ще се нуждаете от професионален ремонт или подмяна, с нови уплътнения и керемиди. Ако гуменият печат, обграждащ оберлихта, е изсъхнал, тогава уплътненията трябва да бъдат заменени професионално.

Временният ремонт ще включва използването на висококачествени каучукови изделия като Vulkem или Lexel. – Цената на временен ремонт ще бъде от 100-500 лв.

За професионално преопаковане( поставяне на нови керемиди) и проуплътняване на пробив на покрива ще струва някъде от 600 до 2000 лв, в зависимост от достъпността (брой етажи и наклон на покрива) и количеството на необходимия труд. Замяната на просмукания слънчев покрив ще струва някъде от 2000 до 5000 лв. за повечето покриви.

10:  Пирони

Не всеки покривен пирон намира своето място. Ако някой е пропуснал гредите и е излезнал през тавана, той е кандидат за повреда с поява на теч. В студените нощи в неотопляемия таван експонираният метален пирон може да замръзне.

Когато времето се затопли през деня, ледът ще се стопи и ще започне да капе. Може да не изглежда страшно, но случващо седен след ден, може да причини кафяво петно ​​в тавана на спалнята ви.

Въпреки това, като влага, която причинява shiners в таванското пространство, показва, че вашето таванско пространство в не изолирани, нито вентилирани правилно. Това ще трябва да бъде коригирано, ако искате да удължите продължителността на вашия покрив и да намалите шансовете за образуване на ледове върху вашия покрив.

Коригирането на евентуални проблеми с изолацията на тавана и вентилацията също ще спомогне за подобряване на цялостния комфорт, енергийната ефективност на дома ви, както и за подобряване на цялостната производителност и дълголетие на вашия покрив.