kushta-pokriv-remont

Дълго време се формира мнението, че с настъпването на зимните студове и до ранна пролет всяко строителство спира. Въпреки това съвременните материали позволяват много видове работа да се извършват през цялата година, независимо от влиянието на климатичните и температурните фактори.

По-специално, технологията на полагане на битумни керемиди предвижда възможността за монтирането им в диапазона от +30 до -20 градуса по Целзий, а някои производители посочват по-високо ниво на показатели за устойчивост на замръзване.

Има обаче някои пречки, които могат да повлияят на работата в посочения температурен диапазон. В крайна сметка, това, което е добро на теория, не винаги се оправдава на практика.

Каква е ситуацията със зимния монтаж на мек покрив в действителност?

Разбира се, покривът от битумни керемиди, положен през зимата, изисква специален подход при извършване на работата. В крайна сметка отрицателните температурни стойности влияят не само върху свойствата при монтажа, но и върху условията на работа като цяло.

Всъщност целият процес може да бъде спрян поради внезапен снеговалеж или силно застудяване. Но е напълно възможно да се борим срещу тези фактори. Например, чрез монтиране на специален защитен сенник, който ви позволява да защитите зоната, предназначена за работа при всякакви капризи на времето. Под такова защитно покритие монтажът може да се извърши с лекота, дори върху голяма повърхност. Освен това, чрез използването на топлинни пистолети, или друго климатично оборудване е възможно изкуствено да се осигури и регулира необходимия микроклимат с необходимите температурни показатели.

От друга страна, покривът от керемиди е многослойна конструкция. Ето защо през зимата не е необходимо да се извършва пълен инсталационен комплекс, а е възможно да се организира само подготовка за полагане на покрива. По този начин през това време се изгражда рафтовата система, полагат се топлоизолационни материали, извършва се хидро и пароизолация, полага се специална защитна настилка върху покривната повърхност и др. За извършването на всички тези работи също са необходими значителни разходи за труд, което означава, че те могат да бъдат прехвърлени през зимата, за да не губите ценно време през пролетта.

Монтажът на битумни плочки през зимата се извършва както следва:

  1. Предварително загряване на подготвените за монтаж елементи при стайна температура (около +20 градуса) – трябва да се извърши предварително, най-малко два дни преди началото на работата.
  2. Подготовка за монтаж на покритието. Състои се в премахване на отломки, лед, сняг от покрива на сградата. Важно е да се отбележи, че по-нататъшният експлоатационен живот на битумните плочки и качеството на тяхното полагане до голяма степен зависят от подготвителната работа.
  3. Изсушаване на повърхността на покрива преди започване на монтажа. Може да се извършва поетапно, като се придвижва от обект на обект по време на полагането на покрива.
  4. Когато монтирате покритие от битумни плочки през зимата, е необходимо да използвате строителен сешоар, който вместо слънчева светлина ви позволява да загреете материала и да осигурите правилната гъвкавост и лепкавост на материала.
  5. За да се фиксират окончателно листовете върху покрива, по време на монтажните работи се използват специални крепежни елементи – поцинковани покривни пирони с пръстен, които са здраво закрепени в дървена основа (например OSB плочи).

Зимата не е причина за да отлагате покривните работи „за по-късно“!