Когато става въпрос за избор между теракотени и бетонни плочи за вашия покрив, има няколко фактора, които трябва да имате предвид. И двете опции имат своите предимства и недостатъци, така че е важно да разберете разликите, за да вземете информирано решение. В тази статия ще сравним теракотените и бетонните плочи въз основа на фактори като издръжливост, тегло, външен вид, цена и поддръжка, за да ви помогнем да определите кой материал е подходящ за вашия проект за покрив.

 1. Издръжливост:
  И теракотата, и бетонът са издръжливи материали, но имат различни нива на устойчивост на атмосферни влияния и механични повреди.

Теракотените керемиди са направени от печена глина, което ги прави относително издръжливи на атмосферни влияния като дъжд, сняг и екстремни температури. Въпреки това, те могат да бъдат склонни към напукване или счупване поради механично напрежение, като например ходене върху тях или силен вятър.

Бетонните плочи, от друга страна, са известни със своята висока устойчивост на атмосферни влияния и механична якост. Те могат да издържат на тежки метеорологични условия и са по-малко податливи на счупване или напукване от теракотените плочки. Освен това бетонните плочи често се третират със специални покрития или уплътнители, за да се подобри тяхната устойчивост на химикали и биологични фактори, което допълнително повишава тяхната дълготрайност.

28764057

Победител: Бетон

 1. Тегло:
  Теглото на материала за покривния материал е важен фактор, който трябва да имате предвид, особено ако планирате да инсталирате покрива сам или ако структурата на къщата ви не е проектирана да поддържа тежко покритие.

Теракотените керемиди са сравнително леки, което ги прави по-лесни за боравене и инсталиране в сравнение с бетонните плочи. Средното тегло на една теракотена плочка варира от 1,5 до 2,5 паунда, в зависимост от размера и дебелината.

Бетонните плочи, от друга страна, са значително по-тежки от теракотените плочи. Средното тегло на бетонна плоча може да варира от 10 до 25 паунда, в зависимост от нейния размер, дебелина и специфичен дизайн. Тази допълнителна тежест може да наложи модификации на съществуващата структура на къщата, за да се гарантира, че може да издържи на натоварването на тежкото покритие.

Победител: Terra Cotta (освен ако структурата на къщата не е проектирана да поддържа тежко покритие)

 1. Външен вид:
  Визуалната привлекателност е субективен фактор, но все пак е важно да вземете предвид естетиката на материала за покривния материал, когато правите своя избор.

Теракотените керемиди се предлагат в широка гама от цветове, форми и стилове, което позволява висока степен на персонализиране и възможност за съвпадение с архитектурния стил на вашия дом. Те също така създават естествен, топъл вид, който може да добави чар към вашия екстериор.

Бетонните плочи, от друга страна, обикновено се предлагат в ограничена цветова палитра и имат по-сдържан, модерен външен вид. Някои производители предлагат щамповани или текстурирани бетонни плочи, за да имитират външния вид на естествени материали като камък или дърво, но цялостният им вид може да не съответства толкова лесно на различни архитектурни стилове.

Победител: Terra Cotta (въз основа на визуална привлекателност и възможности за персонализиране)

 1. Цена:
  Цената е друг важен фактор, който трябва да имате предвид, когато избирате между теракотени и бетонни плочи за вашия покрив.

Теракотените керемиди обикновено са по-достъпни от бетонните плочи. Те са по-лесни за производство и изискват по-малко ресурси, което води до по-ниска цена на квадратен фут. Освен това широката наличност на теракотени плочки помага да се поддържат конкурентни цени на пазара.

Бетонните плочи, от друга страна, са по-скъпи от теракотените плочки. Производственият процес на бетонни плочи е по-сложен и изисква повече ресурси, включително вода, цимент и агрегати. Освен това специалните обработки и покрития, използвани за подобряване на издръжливостта на бетонните плочи, добавят към общите разходи.

Победител: Terra Cotta (въз основа на цената)

 1. Поддръжка:
  И накрая, помислете за изискванията за поддръжка на всеки материал за покривен материал, за да определите кой е най-подходящ за вашия начин на живот и бюджет.

Теракотените керемиди са относително лесни за поддръжка. Те могат да бъдат почистени с мека четка и сапунена вода, за да се премахнат мръсотия, мъх и плесен. Въпреки това, теракотените плочки могат да абсорбират вода, което потенциално води до растеж на мухъл и плесен, ако не се поддържат правилно.

Бетонните плочи са известни със своята ниска поддръжка. Тяхната непропусклива повърхност ги прави устойчиви на растеж на мухъл и плесен, а специалните покрития или уплътнители допълнително подобряват тяхната устойчивост на атмосферни влияния. Докато бетонните плочи могат да бъдат надраскани или оцветени, тези проблеми обикновено са повърхностни и могат лесно да бъдат отстранени с помощта на мек абразив и вода или специален почистващ препарат за бетон.

Победител: Бетон (въз основа на изисквания за поддръжка)

В заключение, изборът между теракотени и бетонни плочи за вашия покрив зависи от вашите специфични нужди и предпочитания. Ако търсите издръжлив, нископоддържан материал с широк набор от цветови опции, бетонните плочи може да са най-добрият вариант за вас. От друга страна, ако искате по-достъпен, лек материал с гъвкав дизайн, теракотените плочки вероятно ще отговорят на вашите очаквания. Независимо от вашия избор, не забравяйте да работите с квалифициран професионалист, за да осигурите качествена инсталация и дълголетие на вашето ново покривно покритие.