подготовка за ремонт на покрив

Повреда на металната керемида

Това покритие изисква ремонт, ако:

  • – Листовете са ръждясали;
  • – Боята се отлепи от тях;
  • – Настъпи отклонение на покрива.

За ремонта е достатъчно да развиете винтовете, които държат повредения лист, и след това да замените този лист с нов. Между другото, производителите дават гаранция за този покрив от 10 до 25 години. Ако по време на гаранционния период металната плочка се напука, губи цвят или се отлепи от основата, тогава се изисква смяна.

Ако подмяната на листа с нов не е възможна, тогава пукнатината и стружките на полимерното покритие се почистват предварително и обезмасляват и след това се боядисват. Но този ремонт няма да продължи много дълго.

Покривът е от стомана или фалц

Основните причини, изискващи ремонт са:

  • – Поява на големи пропуски;
  • – Повреда на боята;
  • – Гниеща повърхност.

Ако в стоманения покрив се появят големи пропуски, тогава те се покриват със силиконов уплътнител. Повредените бои се почистват, обезмасляват и покриват с емайл и подходящ цвят. Ако щетите са значителни, тогава върху гнилите участъци на покрива се прилагат пластири от нова стомана, които ги свързват с помощта на шевни съединения.

Глинени и пясъчно-циментови плочки

Вече има по-сериозна гаранция – от 30 до 50 години. Той се простира до целостта на плочките, тяхната устойчивост на замръзване и защитата от вода. Естествено, в същото време трябва да се спазва технологията на полагане и плочката трябва да се транспортира правилно. В противен случай гаранцията ще е мираж. Материалът не се променя, дори когато има слаби разлики между плочките в цвета.

По време на ремонта повредените и прилежащите плочки трябва да бъдат отстранени. На първо място горните, после страничните. Поставяйки клин под плочката до него, трябва да вземете ръба на извлечената плочка с отвертка (или мистрия). Новите плочки се полагат равномерно, като се грижат за херметичността на фугите.

Битумна (мека) плочка

Тя има гаранционен срок от 15 до 25 години. Такъв покрив се сменя под гаранция, ако гранулатът се излее, има нестандартна форма или се прилага неравномерно. Или по покривът прониква вода, не издържа на метеорологичните условия. Но при неправилен монтаж, грижа или употреба в агресивни условия гаранцията изчезва.

Ако пукнатините в това покритие са малки, тогава можете да ги запечатате. Повдигайки плочката, се намазва с покривно лепило отвътре и след това се притиска към равнината на основата, задържайки мястото на залепване за няколко минути. Случва се обаче, в покрива да има много пукнатини – тогава е по-добре да го смените. След като извадите пироните в желаната област, изрязва се, след което се вмъква цял лист плочка. Краищата се комбинират. Работата се извършва при положителна температура – от 5 до 25 0 С.

Шисти

Ако повредата е малка, тогава е подходящ следният метод за ремонт (трябва да работите, когато е облачно на улицата). След почистване и измиване на покрива с твърда четка, той се изсушава. След това се нанася разредено лепило – 1 част, вода – 3 части. Нанася се приготвената смес със слой от поне 2 милиметра, покривайки пукнатините.

Поправка на дренажната система

Обикновено дренажът започва да тече. Много често това се случва през зимата под въздействието на сняг и лед. Следователно, ако системата е направена от PVC, тогава всички елементи обикновено са свързани с лепило или гумени уплътнения. Ако е необходимо, сменете ги с етиленопропиленови гумени уплътнения.

Отделните елементи на металните улуци обикновено са фиксирани с нитове, които трябва да бъдат пробити при смяна на частите. Заменяйки износените части, върху нитовете се нанася силиконов уплътнител.

Запечатване на фуги за вентилация и комини

Тези места (вентилация, комин, прозорци и антени) изискват специално внимание и контрол. Техните фуги трябва да бъдат покрити с покривно лепило. Подходяща е и специална уплътнителна лента. Има и опция – да затворите тези места с наслагвания с декоративна облицовка. И тогава след ремонта покривът на селската къща ще стане едновременно издръжлив и елегантен.