Намерете и фиксирайте течащия покрив

Можете да спрете изтичането сами – дори да нямате опит. Ще ви покажем как да проследявате и да фиксирате най-често срещаните видове течове на покриви. Повечето течове отнемат само няколко минути за ремонт.

Скрити покриви

Ако имате водни петна, които се простират през таваните или се спускат надолу по стените, причината вероятно е пропускане на покрива.

Ремонтът на покривните течове обикновено е доста лесен. Ще ви покажем някои прости трикове за намиране и ремонтиране на повечето от най-често срещаните типове. Ремонтите се правят само в топли или слънчеви дни.

Ако имате изкривен покрив, по-добре го поправяйте веднага. Дори за кратко време малките течове могат да доведат до големи проблеми, като плесен, изгнила рамка и обвивка, разрушена изолация и цялостна повреда на тавана. Малкият теч може да  причини скъпа ремонтна сметка. Ако собственикът се е справил веднага с него, щетите и последвалите ремонти биха били минимални.

Как да намерите теча на покрива

Когато се опитвате да откриете теча, започнете да гледате покрива за мокри петна. Първото нещо, което трябва да потърсите, е покривното покритие. Елементите, които проникват в покрива, са най-честият източник на течове. Проходите могат да включват водопроводни и вентилационни отвори, комини, капандури или каквото и да било друго, което се простира през покрива. Те могат да бъдат на няколко крачки над изтичането или отдясно или отляво.

Ако имате тавански достъп, най-лесният начин да проследите теча е да отидете там с фенерче и да го откриете. Ще има водни петна, черни точки или мухъл. Но ако достъпът е проблем или имате сводест таван, ще трябва да се качите на покрива и да разгледате за течове.

Трик за намиране на трудни течове

Ако течът е трудно да се намери, привлечете помощник и отидете на покрива с градински маркуч. Започнете надолу, накиснете района точно над мястото, където се появява течът в къщата. Изолирайте зоните, когато пуснете маркуча.

Например, напоявайте спускащата се страна на комина първо, след това всяка страна, а след това и горната част от двете страни. Помогни си помощникът да остане в къщата, чакайки теча да се появи. Оставете маркуча да работи няколко минути в една зона, преди да го преместите нагоре по покрива. Кажете на помощника си да извика, когато стане видимо.

Този процес може да отнеме повече от час, затова бъдете търпеливи и не премествайте маркуча твърде скоро. Ако течаща вода не разкрива точното местоположение на изтичането, не се плашете. Започнете да отстранявате покривния материал в предполагаемата зона. Тогава  ще има доказателства за изтичане и ще можете да го проследите направо до източника. Ще забележите обезцветена филцова хартия или оцветена с вода или дори изгнило дърво непосредствено под и около покрива с пропускливост.

Решение за малък теч

Някои течове на покриви са трудни за намиране. Понякога водата се появява на тавана далеч от теча. Ако таванът ви има пластмасова парна бариера между гипсова и изолацията на тавана, натиснете изолацията настрани и потърсете теч. Често водата преминава през отвори, например през осветителни тела на тавана.

Ако не можете да видите каквато и да е индикация за теч и тъй като петната са сравнително малки, погледнете отдолу на покрива. Влажността, която се появява в студената таванска стая, често се замъглява през студените дни. Понякога можете да забележите това, ако се качите на тавана в студена нощ. Влагата ще изглежда бяла, защото е замръзнала.