Съвременните строителни технологии отварят нови възможности за частното жилищно строителство, позволяват използването на онези техники и материали, които преди това не са били достъпни поради високата цена или на експлоатационните характеристики.

Стъкленият покрив в къщата е ефективно решение, което създава много специална атмосфера и отваря нови възможности за използване на пространството. Благодарение на новите устойчиви материали структурата е по-трайна, но в същото време полупрозрачна и лека.

Какво е стъклен покрив?

Стъкленият покрив е полупрозрачна покривна конструкция, която най-често се издига над веранда, тераса, оранжерия или зимна градина. Такова оригинално решение в съвременната архитектура може да се намери както в частното, така и в търговското жилищно строителство.

За да създадете прозрачни структури, използвайте особено трайно закалено стъкло, плексиглас или монолитен поликарбонат. Характеристиките на покривното остъкляване са:

Високо принос на светлина. Прозрачността на висококачественото покривно стъкло може да достигне 95 процента и благодарение на голямата площ на остъкляване на панорамната повърхност, естествената светлина се използва възможно най-ефективно.

Здравина и издръжливост. Стъклените покриви не се страхуват от увеличени натоварвания през зимата, поради високата носеща способност на рамката и здравината на закаленото стъкло.

Гладкост на повърхността. Най-често използваните материали за стъклени покриви имат равна, гладка повърхност, която позволява снегът и дъждът да не се задържат, а да се плъзгат от склона от гравитацията.

Разнообразие от форми. От стъкло можете да сглобите покрив с почти всякаква форма – купол, полусфера, триъгълна, пирамидална.

staklen-pokriv

Предимства и недостатъци на дизайна

Къщите със стъклен покрив изглеждат оригинални и свежи поради деликатността и лекотата на този дизайн.

  • Оригиналност. Основният коз на полупрозрачния покрив, който ви позволява да превърнете обикновена сграда в запомнящ се модерен проект.
  • Надеждност. Добре проектираната и сглобена стъклена конструкция е също толкова здрава и издръжлива, колкото покривите от други материали.
  • Разнообразие от дизайнерски решения. Стъклото може да се използва за сглобяване на конструкция под всякаква форма: единична и фронтон, под формата на пирамида, купол или арка.
  • Прозрачният дизайн пропуска естествената светлина в жилищната зона, което спестява енергийни разходи.
  • Експлоатационни характеристики. Това включва устойчивост на натоварвания от вятър и сняг и водоустойчивост; поради гладкостта на стъклото, сняг не се задържа по склоновете.

Недостатъци:

  • Висока топлопроводимост. Стъкленият покрив през лятото създава ефект на оранжерия, пропускайки всички слънчеви лъчи. И за да не замръзне през зимата, е необходимо да се монтират допълнителни елементи – специална отоплителна система. Затоплянето със стандартни материали без загуба на прозрачност е невъзможно.
  • Необходимостта от механично почистване. През зимата, поради голямото количество сняг, голямо натоварване пада върху повърхността на стъкления покрив. Една от опциите за намаляване на натоварването е редовното механично почистване на покрива, което често е проблематично.
  • Лоша хидроизолация между покривните елементи. На стъклен покрив от хидроизолационни материали е разрешено само използването на силиконови уплътнители, но уплътняването на всички шевове може да бъде доста слабо.
  • Строги изисквания за наклон. Ако покривът има наклон под 30 градуса, тогава на повърхността му ще се натрупват снежни маси, водата ще застоява.
  • Висока цена. В крайна сметка основният недостатък на покривното остъкляване е високата цена, която се състои от цената на специалните материали и работа.