nov-pokriv-dupnica-resilovo (4)Ако покривът е износен до една или друга степен, това не винаги означава, че е необходимо напълно да се ремонтира. Ремонтът на покрива на частна къща е събитие, което е важно в много случаи. В зависимост от степента на повреда, това може да бъде или основен, или малък ремонт. Колкото по-старо е покритието, толкова повече сили и материали ще трябва да бъдат изразходвани. Но след това покривът ще ви благодари, че надеждно ще Ви служи още много години.

Проверка и оценка на покрива

Първо трябва да инспектирате таванското помещение и да разберете в какво състояние са гребените, подовите настилки и хидроизолационния слой. Необходимо е да се провери дали влиза влага от там, дали се е появил мухъл. Ако дървото е станало много избледняло или покрито с тъмни петна, това може да се дължи на постоянна влага.

Признаците за износен покрив могат да бъдат мокри стени и тавани в стаите на къщата. Но в някои случаи покривът в това може и да не е причина. Понякога причина са в изтичащи тръби (водоснабдяване, канализация или отопление). Често има случаи, когато водата тече по външната стена и след това навлиза в къщата през междуетажната фуга.

Вътрешен тест на покрива се прави най-добре по време на силен дъжд, тогава е по-точно възможно да се определят местата и причините за течовете.

След щателно изследване на вътрешната страна на покрива, той се инспектира отвън. На първо място е необходимо да се инспектират такива възли на покривната система като – билото с цел дали е непокътнат, дали неговият защитен слой от влага е в ред. Тогава местата, където покривът прилепва към тръбите и други вертикални части, са най-уязвимите места. Следователно е необходимо да проверите добре металните улуци.

След това постепенно се спускат надолу – възможно е те да са пълни с клони и листа, които трябва да бъдат премахнати и едва след това да погледнете за увреждане. Улукът може да е изгнил – затова го проверявайте за да разберате дали долната част на самия улук е непокътнат.

Остава да се проучат вентилационните канали и дренажната система (за тяхното запушване с боклук). Трябва да се обърне внимание на всяка фуния, улук и тръба. Склоновете на покрива могат да станат убежище на мъхове и лишеи – в този случай те трябва да бъдат премахнати. Освен това те гледат дали на покрива са се появили мехурчета, вдлъбнатини, дупки или пукнатини.

Нашата фирма Голдстрой за ремонт на покриви разполагаме с инфрачервени камери, с които откриваме течове и проверяваме цялата система. След това въз основа на получените данни се изчислява необходимото количество работа и материали.

Съвет: препоръчително е да правите проверка на покрива всяка година, най-добре през пролетта. Тогава през лятото, ако е необходимо, е възможно да се поправи покривът на частната къща, като предварително се определи какви материали ще се изискват от степента на ремонт.