nov-pokriv-chelopechene-1Основната разлика между мансардните покриви и обикновените е рафтовата рамка, върху която са прикрепени склоновете. Тъй като този тип конструкция е тежка, към нея се налагат повече изисквания. Рафтовата система е подложена на натоварвания на покривния материал, натоварване от сняг, подови греди и тавански етаж, поради което всички елементи на рамката са изработени от устойчиво дърво.

Има следните видове структури:

Висящи. Висящите рамки се наричат гредите, при които опират само на гребена на билото, а Mauerlat, е положен върху носещите стени. За да се поеме разширяващият се товар върху ребрата, който възниква при използване на такава система, се затягат при монтирането в горния и долния края. Ако дължината на наклона надвишава 4 метра, в долната част краката на ребрата се поддържат от стелажи или подпори, за да се предотврати провисването. Предимството на окачената рамка е, че всички елементи са разположени в неизползваните части на тавана, така че има много свободно пространство.

Слоеста система. Тази рамка се използва в къщи, където в средата има носеща преграда, която действа като допълнителна опора за краката на ребрата. На вътрешната стена е поставено легло, елемент, който изпълнява функциите на Mauerlat, и са монтирани стойки, които поддържат гребена. С помощта на слоеста система покривите на голяма площ са покрити, той се използва за покривни материали, които са тежки (керамични плочки, шисти).

Забележка! Има дизайнерски проекти за мансардни покриви с висящи и многослойни рафтови конструкции. За да се освободи място, елементите на рамката се изместват отстрани, като се използва като основа за облицовка на стени и напречна греда за облицовка на тавана. Някои архитектурни стилове позволяват използването на стълбове и греди като декоративни елементи, които са неразделна част от избрания стил.

Строителни изисквания

Таванското помещение е допълнително жилищно пространство в къщата и следователно изграждането му е строго регламентирано от строителни норми, без които той ще бъде само едно таванско помещение. За да използвате пространството на покрива за настаняване на допълнителна спалня, детска стая, кабинет или градина, тя трябва да отговаря на следните критерии:

Според санитарните стандарти минималната височина от пода до тавана в жилищно таванско помещение трябва да бъде най-малко 2,3 м, тоест разстоянието между пода и билото на покрива трябва да бъде 2,5 м или повече.

За таванско помещение на две нива разстоянието между пода и тавана трябва да бъде повече от 5 м. Стаите на две нива се наричат тавански стаи, състоящи се от две стаи, разположени една над друга и свързани със стълбище.

На тавана трябва да присъства естествена светлина. За това се извършва монтаж на вертикални или прозорци- капандури, монтирани директно в склона. Правилното им позициониране позволяват целодневна слънчева светлина, което спестява разходи от електроенергия.

Жилищното таванско помещение се изолира с помощта на ефективни топлоизолационни материали. Те се монтират на фронтони, за да се намалят топлинните загуби при отопление на къща.

Таванското помещение трябва да бъде оборудвано с вентилационна система, работеща на принципа на конвекция. Той кара нагретия въздух да се издига до билото на покрива и да излиза през аераторите, пускайки чист въздух през стрехите. Благодарение на постоянната циркулация на въздуха в помещението се създава комфортен микроклимат, решава се проблемът с влажността поради нагряване на повърхността на покривния материал.