Покривната рафтова система е основният конструктивен елемент в конструкцията на покрива. Той служи като своеобразна рамка за монтаж на различни покривни материали.

Системата обаче има и по -важна цел – стабилността и надеждността на цялата сграда. В края на краищата тя е предназначена да разпредели компетентно натоварването на покрива върху всички носещи елементи. И най – малката грешка в изчисленията може да доведе до изкривявания, пропадания и други видове деформации по време на експлоатацията на сградата.

Днес могат да се разграничат два основни типа греди:

  • Фронтон;
  • Четири наклонен.

Първият е доста проста конструкция, която дори можете да сглобите сами, като имате под ръка всички необходими материали и инструменти. Версията с четири наклона е много по-сложна и нейното изграждане изисква специални умения, обучен екип и редица специализирани устройства. Но може да издържи по -дълго, да има по -привлекателен естетически вид и да предпазва сградата дори от най -съвкупните прояви на външни фактори.

raftova-pokrivna-sistema

Материали за покривната рафтова система

Предвид важността, материалите за неговото изграждане трябва да бъдат възможно най -здрави и стабилни. Като правило се използва дървена греда или трупа с голям диаметър на напречното сечение. Само тази опция е в състояние да издържи натоварването от вятъра, тежестта на валежите през цялата година и други негативни влияния.

Покривната рафтова система е сложен обект, който се формира от редица компоненти:

  • Рафтови крака – дебели дъски, които образуват наклонените равнини на покрива;
  • Mauerlat – основната опора на рафтовата система. Той представлява прътите, положени по периметъра на системата;
  • Малки пръти, разположени между краката на гредите перпендикулярно, така че да не се разпръскват;
  • Стелажи – опори за греди с големи размери. По правило стелажите са фиксирани към носещите стени;
  • Носачи – елементи, свързващи гредите в перпендикулярната равнина в горната им част;
  • Шпренгел – греди, разположени в основата на рафтовата система диагонално между ъглите й в кръстосването с Mauerlat;
  • Диагонални греди, които се монтират на кръстовището на стени, както и редица други елементи.

Процес на монтаж

Запасете се с необходимите инструменти, крепежни елементи и самите материали в достатъчно количество.

На първо място, маркирането на всички елементи се извършва, за да не се обърка самия покрив. Освен това на определените места се правят дупки и гнезда за съединяване.

Когато този вид работа приключи, материалите се издигат постепенно нагоре. Първо, Mauerlat е положен, той е свързан един с друг от край до край. След това се монтират гредите и поддържащите елементи. Всичко това е обезопасено с пирони, винтове и шипове.

Може също да се нуждаете от тел, строително лепило и други допълнителни елементи. И накрая, надвесите на покрива са монтирани и кънките са прикрепени. Струва си да си припомним, че покривната система ще бъде покрита с изолация, трябва да бъде направена удобна за такава работа.