Да ремонтираме покрива или не, това е въпросът. Всъщност въпросът се основава на това, дали цената си струва да се направи сега, или да почакате известно време. В този случай това е по-скоро хазарт. И залог, който всеки собственик на дома практически прави всеки ден. И все пак, когато се появи очевиден проблем, като вода, която тече над главите ви във вашето жилище, решението е лесно: поправете теча.

Нашата цел с това ръководство е да ви накараме да сте по-добре оборудвани и подготвени с това, което наистина е текущ залог между вашия покрив и елементите отвън, заедно с фактора време. И двете  по същество саботират цялата добрата воля, стойността и продължителността на вашия покрив.

Не правете нищо между сега и следващия път, когато покривът ви трябва да бъде сменен и шансовете са срещу вас. Разбира се, че може да имате късмет, но имате достатъчно възможности да създадете сам своя късмет и да бъдете умни със залога. Да поддържате малките проблеми малки и да управлявате по-големите с ефективност.

Имаме много възможности за покриване. Но нека да започнем с основната причина за тази статия, очакваните разходи (обхват) за покрив ремонт:

  • 150 до  400 лв. за дребни ремонти
  • 400 до 1000 лв. за умерени ремонти
  • 1000 до 3000 лв. за големи ремонти

Повечето собственици на домове харчат между 300 и 1,100 лв. за ремонт на покриви, или средно 650 лв, за да определят проблем, свързан с покрива.

Може да надхвърлите 3 000, но в този момент това може да бъде най-добрият залог. Средната цена за инсталиране на нов покрив през 2017-2018 г. за дом с умерен размер е 7500 +. Макар че това е най-лошият сценарий, по отношение на разходите, той ви позволява да започнете отново. И все пак, нашата цел е да поддържаме разумните разходи, като същевременно увеличаваме стойността си.

Преди да продължим нататък, важно е да разберем, че не всички покриви са еднакви. Би било много по-лесно да се разкрие тази информация, ако бяха. Но колко скучен би бил светът или кварталът ви, ако всички жилища имат идентични покриви? 😉

Нашите данни се основават на умерено големи жилища (или около 1500-2000 кв. Фута) и в повечето случаи покриви с асфалтови керемиди. Разбираме, че това не е единственият материал и ще споделим информация за разходите и на други типове покриви. Освен това типичният ценови диапазон, споменат по-горе, предполага, че плащате на някой, който знае какво правят. Ако можете да се справите с малки работи, тези разходи ще намалеят. И все пак, подходът “направи си сам” е включен в нашите препратки към хазарта. Повече за това, по-късно.

Специфични разходи за общи ремонти на покриви

Не забравяйте, че има толкова много вариации , в зависимост от типовете покриви и следователно могат да възникнат видове проблеми. По принцип асфалтовите керемиди (най-често срещаният тип покрив в България) са най-евтините за замяна. Следващите са дървените и метални керемиди . Глината, бетонът и плочата са тези , които вдигат разходите за ремонт. Когато се поправят, тези материали са най-издръжливите и така продължителността на живота ще бъде по-дълъг.

Обикновено задачата е поправяне на течове. Запечатайте теча, подменете керемидите, запечатайте керемидите. Ако площа е малко и има няколко керемиди, които трябва да се ремонтират, то вероятно това ще е един от най-евтиният ви ремонт.

Високите разходи са от 1 500 до 3 000 лв. и по принцип при тях се ремонтират материали под външния слой на покрива, като обикновено се поправят повредената дървесина в други части на къщата, като например външните стени , плюс замяна на всички керемиди на повредената секция на покрива .

Умерените ремонти обикновено са свързани с фиксирането и / или уплътняването на покрива и замяната на керемидите .

Асфалтовите керемиди струват приблизително от 500 до 1,000лв. за да се заменят или ремонтират 10 от 10 квадратни фута

Металните покриви струват средно от 500 до 1500лв. за ремонт на неправилна инсталация, закрепване на свободни шевове или адресиране на повредени крепежни елементи

Плоските и еднопластови покриви струват около 400 до 1,000лв, за да се справят с събиращата  се вода, което може да доведе до отслабване или до ремонт на неправилното запечатване на подложените материали

Широките и каменни покриви са средно между 550 и 1500лв. за ремонт на неправилна инсталация.

Комините, вентилационните отвори, капандурите и свързаните тела на покрива ще варират в цената. Като цяло цената ще започне около 450лв. и ще се покачва. Обикновено керемидите около фиксатора трябва да бъдат извадени, за да се поправят уплътненията и да се фиксира. След това се сменят керемидите.

Ако има няколко приспособления, които се нуждаят от ремонт, да цената ще се повиши, но по принцип изпълнителят ще намали размера за всеки, тъй като те вече са там, с всички инструменти. С комините, цената може бързо да достигне гамата от  750 лв. или по-висока, тъй като повредата на структурата на комина може да се определи като източник на проблеми с покрива и първо трябва да бъде фиксиран.