osb-ploskostiСъвременният пазар на строителни материали е наситен с огромен брой иновативни разработки.

В процеса на производство на OSB плоскостите се използват дълги и дебели стърготини, които се пресоват в различни посоки в слоевете под въздействието на температура и високо налягане, а фенолформалдехидни смоли се използват за свързване по метода на комбинирано пресоване. Технологията на производство предвижда подреждане на 3 или 4 слоя.

OSB е първият материал на дървесна основа в строителството. Цената на този материал е силно зависима от съдържанието на формалдехид в него. Съгласно санитарните стандарти (PN-EN 13986: стандарт 2002), количеството формалдехид за клас E1 не трябва да надвишава 8 mg на 100 грама сух продукт.

В сравнение с дървото, можем спокойно да кажем, че OSB съчетава най -добрите качества на дървесния вид и е лишен от присъщите му недостатъци.

Използването на OSB плоскости е много широко: като се започне от основния материал за изграждане на строителната рамка и панели от стени, тавани, прегради, подове, основа за ламинат, стълби и завършва с покрив (например като основа за керемиди или натоварен плосък покрив).

Монтаж на ОСБ плоскости на покрива

Преди да започнете с монтажа, е важно да се оцени качеството на монтажа на гредите и ламелите: дали са на една и съща ос, равнина, тяхната праволинейност и равномерност. В края на краищата, лошо монтираните греди ще повлияят не само на естетиката на покрива, но и на техническите характеристики, безопасността на покрива на вашата къща.

Мокри, влажни плоскости не могат да се използват за монтаж, те трябва да бъдат добре изсушени, за да се предотврати тяхното биологично разграждане, което може да се отрази негативно на вашия покрив в бъдеще. За да се избегне евентуален растеж на мухъл и плесен, помещенията без отопление (таванско помещение или мазе) трябва да бъдат добре проветрени.

Ако на покрива са предвидени проходи за комини, тогава, за да се избегне пожар, трябва да се монтира на разстояние от комина. За закрепване на OSB често се използват спирални пирони (50 мм), могат да се използват и пръстеновидни пирони (от 45 мм до 75 мм).

Дебелината на OSB листа се избира въз основа на данните, заложени в проекта. Също така, проектът определя размерите на гредите, стъпката на гредите, напречното сечение на закрепващата конструкция, в зависимост от очакваните натоварвания.