В продължение на векове хората са били заети с въпроса как да покрият покрива на къщата, за да го превърнат в надеждна крепост, която предпазва от атмосферни влияния. Ако първоначално се използваше естествен материал, например слама, мъх, тръстика и керамика под различни форми, тогава в строителите се появи по-надеждно покритие – метал.

Въпреки че пазарът на строителни материали се промени много бързо, дори и днес покривите от поцинкована стомана се считат за най-практичното, издръжливо и надеждно решение.

Видове поцинкован покрив

Поцинкованата стомана често се използва в частни, търговски и промишлени жилищни сгради като покривен материал. Това покритие се отличава със своята цена, сравнително леко тегло, дълъг експлоатационен живот и висока надеждност.

По-рано на разположение бяха само листове от валцувана стомана, които бяха сгънати, за да се създаде херметичен слой, сега изборът на материали на базата на този метал е много по-широк. Най -често срещаните производни на покривни стомани са:

pocinkovan-pokriv

Покривна стомана. Този материал е ролка от валцувана поцинкована стомана, от която се правят с необходимия размер. Свързани помежду си със сгъната фуга, тоест ръбовете на голямата гънка се сгъват под малката. Тази технология позволява силно, издръжливо покритие, при което при необходимост е много лесно да се ремонтират отделни листове. Освен това сгънатото свързване на листове намалява разхода на материал и броя на хоризонталните шевове.

Следващата еволюционна форма на покривна стомана е велпапето. В строителството все по -често се използват поцинковани стоманени листове, които получават гофрирана форма по време на процеса на формоване. Трапецовидният или вълнообразният профил увеличава носещата способност и твърдостта на материала. От една страна, велпапето може да бъде покрито с полимерен филм или боя, а от другата страна на отливката, то остава небоядисано.

Метални плочки. Металните плочки са метална имитация на традиционните керамични плочки. Технологията се състои в оформяне на заготовката от поцинкована стомана в напречен вълнообразен профил с помощта на преса. Отвън металната керемида е покрита със специален устойчив полимер, увеличаващ антикорозионните свойства на покривния материал.

Предимства и недостатъци

Поцинкованият покрив е един от най-често срещаните видове покриви в частното жилищно строителство, но от гледна точка на технологията за монтаж и експлоатация, той има свои собствени характеристики. Недостатъците и предимствата на покритията на метална основа произтичат от характеристиките на сплавта, използвана за тяхното производство.

Опитните майстори на покриви отбелязват следните предимства на поцинковането:

  • Висока якост. Материалите на базата на поцинкована стомана са здрави сами по себе си, а допълнителните укрепващи елементи, които придобиват по време на процеса на формоване, увеличават носещата способност на покритието.
  • Достъпна цена. Цената на покрива от поцинкована стомана е доста ниска.
  • Устойчив на корозия. Благодарение на цинковия слой, покриващ стоманата, материалът придобива уникални антикорозионни свойства.
  • Издръжливост. Животът на покрив от поцинкована стомана е 30-50 години, тъй като е много трудно да се повреди механично.
  • Леко тегло. Теглото на покритието се влияе от дебелината на листа, но тази цифра обикновено е 4-10 кг / кв. м.
  • Възможност за оцветяване. Външният вид на покрива с метал е лесен за обновяване.