Какво е покрив с половин бедро

Покривът е един от основните елементи на всеки дом. Ето защо е важно неговият тип да съответства на дизайна и характеристиките на дома, да създава удобни условия за живот, да предпазва от атмосферни влияния, и в същото време изглежда естетически. Полупокривният покрив е широко разпространен в днешно време. Въпреки неговата сложност, е напълно възможно да го изградите сами.

Този вид покрив има два или четири склона. Тазобедрената (крайна рампа) може да бъде триъгълник или трапец. Фронтоните също са под формата на тези фигури. Страничните склонове приличат на трапец. Ако бедрата в покрива на тазобедрената става са триъгълници и стигат до надвеса на стрехите, тогава в покрива с половин бедра те са комбинирани с фронтони с различна форма. Покривът с полукълбо се създава в случаите, когато е необходимо.

Има два начина за издигане на фронтоните на сградата:

  • От материал на стената;
  • Под формата на рамкова конструкция, която е част от покрива.

Предимства и недостатъци

Не можете да назовете обикновен полупокривен покрив както по отношение на изчислението, дизайна, така и по отношение на неговото сглобяване. Благодарение на своята структура, той е със сериозни предимства пред останалите покривни конструкции.

  • Под него се оформя голямо пространство, където може да използвате за таванско помещение.
  • Наличието на фронтона прави конструкцията по-топла, особено ако този строителен елемент е изграден от тухла.
  • На фронтона може да поставите прозорци или врата с достъп до балкон.
  • По-малко площ на наклона от същата конструкция на бедрата, което намалява разходите за изграждане на покрив.

Що се отнася до минусите.

  • Най-същественият недостатък е сложната структура, която включва голям брой различни елементи, което означава голямо количество дървен материал, както и крепежни елементи.
  • Сложното строителство, което отнема време, ще се изискват знания и опит в строителството.

Характеристики на дизайна

Конструкцията на покрив с половин бедро не може да се нарече проста нито при проектирането, нито при монтажа, тъй като това е съвкупност от конструкции на обикновен фронтон и таван на покрива. Ако говорим за външния вид, тогава по формата на фронтоните той прилича на трапец, който се образува благодарение на бедрените елементи, който отрязва горната част на триъгълника. Благодарение на своята конструкция, има няколко предимства:

Опростена форма. Поради отсъствието на остри ъгли, покривът с полукълбо има отлична устойчивост на натоварване на вятъра, което е значителен плюс в региони с постоянни силни ветрове, когато се строи в открити райони, в планински райони.

Рационално използване на таванското пространство. Рамката на покрива с половин бедро ви позволява да оборудвате просторно помещение за сезонно съхранение на неща или дори хол, което не отстъпва по комфорт на приземния етаж.

Висока променливост. Променяйки ъгъла на наклон на склоновете, архитектите създават покриви с уникален дизайн, адаптиран към условията на почти всеки регион на страната ни.

Оригиналният вид. Там, където преобладават триъгълни фронтони, покривът с полукълбо изглежда като нещо ново в частното строителство.