Mountain village with views of the snow-capped peaks

Mountain village with views of the snow-capped peaks

Шисти е вид естествен камък, чиято основна характеристика е наслояването. Характеризира се със свойствата на издръжливост и повишена якост, което го прави универсален за използване за покриви.

Шисти е естествена скала, чиито минерали са ориентирани и наслояването е ясно видимо – това показва способността му лесно да се разпада на парчета под формата на тънки плочи.

Покривът от шисти се използва активно в строителството повече от два века – покривите на много архитектурни сгради, катедрали, замъци, църкви и храмове са покрити с този материал.

Покрив от шисти

С течение на годините и с нарастваща популярност покривите от шисти започнаха да свидетелстват за благосъстоянието на собственика на къщата – използването на шисти в архитектурата беше знак за богатство. Оригиналният дизайн, естетиката, полезните свойства позволиха на шисти да се превърнат в търсен довършителен материал, който може да се използва за придаване на оригинален външен вид на фасадата и покрива.

Шисти като скала започва да се формира преди 100 милиона години. Ветровете, водата, вулканичната активност – всички тези фактори допринесоха за унищожаването на планински вериги и хребети, чиито останки от скали се утаиха на дъното на моретата и океаните, образувайки глинести и тинести отлагания. От тях постепенно се образуват образувания с дебелина до няколко хиляди метра. Под въздействието на външни фактори тези плочи се втвърдяват, структурата им се трансформира, слоевете се сплескват и се образуват нови. Шистовият слой е с дебелина около 1-8 милиметра.

Керемидите от шисти се оформят чрез разцепване на скални плочи и ръчна обработка до получаване на необходимите параметри и характеристики.

Цветовата гама на шисти в повечето случаи е представена от тъмни тонове: черно, тъмно кафяво, тъмно зелено, сиво. Има и по-ярки опции за естествения цвят на камъка, но такива проби се използват за украса на екстериора или интериора на сградите.

Характеристики на покривни шисти

Основните технически характеристики на шисти за покриви са:

 • Дебелината на плочите е от 4 до 9 милиметра;
 • Вариации в размерите – 25 / 20-60 / 30 сантиметра;
 • Натоварването на покрив от шисти на квадратен сантиметър е около 50 килограма;
 • Използва се на скатен покрив с наклон над 25 градуса.

За производството на допълнителни елементи – корнизи, долини, крайни части, могат да се използват както плочки от шисти, така и метални елементи – цинк-титан, мед, стомана, покрити с полимерна смес.

Предимства на покрива от шисти

Предимствата на покрива от шисти са:

 • Екологичност и естественост на материала;
 • Дълъг експлоатационен живот над два века;
 • Висока степен на здравина;
 • Способност да издържа на UV лъчи;
 • Висока степен на устойчивост на корозия;
 • Стабилност при температурни колебания;
 • Ниско ниво на водопоглъщане;
 • Повишено ниво на устойчивост на замръзване;
 • Повишена плътност;
 • Звукоизолиращи свойства.

Друго предимство на шисти е възможността да се използва за покриви от всякакъв размер, форма и ниво на сложност. Чрез получаване на плочи с различни размери е възможно да се оформят най-сложните склонове, наклонени покриви, както и да се реализират най-интересните дизайнерски идеи.

Полагане на покривни плочи

С всички предимства на този материал е невъзможно да не се споменат някои от неговите характеристики, които ограничават кръга на потребителите на шисти:

Доста висока цена, която се формира въз основа на разходите за процеса на извличане на суровините, като се вземе предвид ръчната обработка на плочите, клас на материала, размери и други характеристики;

За покрив от шисти се изисква участието на висококвалифицирани специалисти на покриви с трудов опит;

Високата цена на покривните работи се дължи на спецификата на материала.