izgrajdane-na-nov-pokriv-plovdiv (5)Ако сте избрали метал като покривен материал, необходимо е стриктно да се спазва технологията на монтаж. Металната плочка е един от най-практичните материали. Изработена е от стомана с дебелина на листа от 0,4 до 0,6 милиметра. За защита от корозия се използват поцинковане и покритие със слой от полимери. Предимствата на металните плочки са атрактивен външен вид, лекота на монтаж, достъпна цена и дълъг експлоатационен живот. Работата по монтажа на метален покрив започва с изпълнението на подходящи изчисления, които ви позволяват да изчислите количеството на необходимия материал. След като установите височината и дължината на склоновете, можете да поръчате желания размер на материала от производителя.

Минималният наклон на покрива трябва да бъде най-малко 14 градуса, максималният не е ограничен. За плоски покриви този материал не е подходящ. След като проверите хоризонталността на билото и правилната форма на склоновете, за да фиксирате идентифицираните изкривявания, можете да използвате допълнителни елементи, които добавят конструкция на твърдост.

Корнизената дъска е монтирана в канали, нарязани в ребрата. Също така, дупки в корниза са необходими за монтиране на куки за улука. Дългите куки се монтират преди фиксирането на първия лист метална плочка. Дървената скара трябва да бъде сглобена от качествени дъски с напречно сечение 30 на 50 милиметра. Разстоянието между първата и втората дъска е 280 милиметра, а всички следващи дъски са фиксирани на разстояние 350 милиметра една от друга.

За съжаление монтажа на метален покрив не изключва грешки. Помислете за най-често срещаните от тях.

  1. Понякога се пренебрегват най-очевидните неща: преди монтажа е задължително да премахнете защитния филм от металната плочка.
  2. По време на работа строителите не трябва да ходят по метални листове. Това може да повреди полимерното покритие, което ще доведе до ръжда и ще намали живота на покривния материал.
  3. Най-честата грешка е неравномерна дървена скара. В резултат на това след монтажа металната плочка се огъва, лошо се съединява, което води до липса на херметичност на фугите и проникване на влага, прах или насекоми в пространството под покрива. С течение на времето това причинява разрушаване на системата на покривната конструкция.
  4. Ако се образува конденз между ребрата и покриващите слоеве, ще изгние дървесината и ще съкрати живота на покрива. По правило това се причинява от липсата на хидроизолационен филм и разликите във влажността и температурата.
  5. Ако материалите на основата на битум са били използвани като хидроизолация, рискът от пожар е голям, тъй като през лятото металната плочка се нагрява, което може да доведе до запалване на битумна хидроизолация.
  6. Често изискванията за вентилационна празнина не са изпълнени. Ако вентилационните прорези напълно липсват под корниза, това води до натрупване на влага, намокряне на изолационни материали и системата на рафтовете и следователно до бърз отказ на рафтовата система и корозия на металната плочка.

Този малък набор от правила ще ви помогне да избегнете често срещаните грешки и ще осигури дълъг експлоатационен живот на покрива на вашия дом.