покривът тече

С течение на времето дори най-надеждният и добре подреден покрив губи защитните си функции по ред причини.

Ако забележите, че на тавана започват да се образуват мокри петна, тогава не се паникьосвайте, а незабавно открийте причината за появата им, а също така вземете мерки за текущ или основен ремонт.

Скатен покрив

За да се определи какъв вид ремонт на покрива ще бъде по-подходящ в конкретния случай, е необходимо първо да се установи по какви причини покривът е протекъл.

Мокри петна по тавана на скатен покрив могат да се появят по различни причини, дори ако няма повреда по повърхността на покривния материал.

Най-често влагата на тавана се появява поради това, че са допуснати груби грешки по време на изграждането на покрива.

Факт е, че топлината, генерирана по време на работата на къщата, влиза през таванския етаж до тавана, където се охлажда и се появява конденз. В резултат натрупаната влага под въздействието на гравитацията се стича надолу по вътрешната страна на покрива и се просмуква от тавана.

Причината за такъв проблем може да бъде неправилен монтаж на мембраната, която изолира и прави бариера. За да премахнете този проблем, трябва внимателно да огледате покрива отвътре и просто да замените или монтирате “от нулата” пароизолация.

Ако покривът е изолиран, също така е необходимо да се провери топлоизолационния материал. Мократа топлоизолация трябва да се подменя непрекъснато, тъй като при намокрянето тя е загубила своите защитни свойства и първоначалната степен на топлинен капацитет.

Ако е възможно, изолацията може да бъде демонтирана, изсушена и повторно монтирана. В този случай обаче е необходимо да бъдете подготвени за това, че материалът може да се деформира по време на сушене.

Що се отнася до външните причини за образуването на течове, те включват лошо уплътняване на основните проходни елементи на покрива – при комина или при вентилационните канали.

Ако се установят течове, тези зони трябва да бъдат добре почистени и запечатани отново.

Плосък покрив

Плоският покрив може да загуби целостта си по много причини. На първо място, това е неправилен монтаж на настилката, както и силно механично напрежение върху повърхността. За да се елиминират течовете, в повечето случаи се сменя цялата изолация на покрива, но ако е възможно точно да се идентифицират местните повреди, покривът може частично да бъде ремонтиран. За целта повредените зони се почистват от прах и други замърсители и се покриват със същия материал, който покрива цялата повърхност. Струва си да се отбележи, че тази възможност за ремонт е временна мярка и може да забави пълната подмяна само с няколко години.