nov-pokriv-dupnica-resilovo (4)По-добре е да оставите стария покрив от шисти по естетически и екологични причини. Но отговорът на въпроса – с какво да го замените и какво покритие ще бъде по-оптимално, това не е толкова просто, защото критериите за подбор могат да бъдат много различни.

Първата стъпка е най-важна

Основният критерий за избор на ново покритие е – състоянието на покривната конструкция. Това може да се оцени след демонтирането на шистите, тъй като едва тогава всички видими повреди и деформации ще бъдат видими.

По време на предварителната проверка от таванското помещение може да видите дали секциите и стъпката на ребрата позволяват покритието да бъде по-тежко  т.е. да се сложи топлоизолация на покрива.

Понякога дървената покривна конструкция е толкова слаба, че не може да бъде натоварена със слой топлоизолация, а таванското помещение трябва да остане неизползвано. Ако ще се натовари конструкцията, проектантът трябва да я инспектира и след извършване на изчисления, да даде писмена оценка на прогнозираното увеличение на натоварване на покрива.

Понякога е достатъчно да укрепите конструкцията на покрива, като добавите няколко греди и подпори, така че да издържи повече тежест, отколкото преди.

Внимание! Ако дървената покривна конструкция не позволява да се постави по-тежко покритие от шисти, а на покрива няма твърда подова настилка, можете да използвате метална плочка. Ако под шисти има твърда основа, новото покритие може да бъде не само метална керемида или друг покривен материал, но и плосък стоманен покривен лист.

Цялата истина за дървената покривна конструкция

След демонтиране на шисти е необходима подробна проверка на покрива. Това ще ви позволи да видите не само възможните изгнили участъци от дърво, но и кривината на структурните елементи и техните отслабени стави.

Ремонтът на покрива е трудоемка работа: всички гнили, заразени с гъбички или засегнати от насекоми фрагменти ще трябва да бъдат премахнати. За да направите това, на първо място, е необходимо да се намали натоварването върху тях, подпирайки съседните носещи елементи. Едва след като получат надеждна опора, е възможно да се изреже повредения дървен фрагмент и да се вмъкне нов, свързвайки го със съществуващата конструкция с помощта на една или друга дървена връзка.

Много често покривната конструкция се оказва изкривена, с изкривени греди. Но това не означава, че деформираните греди трябва незабавно да бъдат премахнати. Ако те са здрави, ще бъде достатъчно да ги подравните, като завиете 5 x 12 см пръти към старите ребра от двете страни.

Внимание! Ако конструкцията на покрива с релси не е съвсем равномерен и работата трябва да се извърши за кратко време, по-добре е да изберете покритие, което изисква монтиране на ламели, а не непрекъснато подово покритие, например, метална керемида, цимент или керамична плочка.

Подравняването на целия покрив под твърда настилка, върху който трябва да се полагат покривен материал, битумни керемиди или плоски стоманени листове, ще отнеме много повече време.

Форма на покрива и ново покритие

Сложната форма на склонове значително увеличава цената на новото покритие, отколкото изглежда на пръв поглед при оценката на площта. Ако цената на покритие от битумна керемида или покривен материал се увеличава пропорционално на площта на склоновете, след това, избирайки например метална керемида или керамична плочка, е необходимо да се вземе предвид увеличението на разходите за материали и работа.

Това може да бъде причинено от голямо количество отпадни покривни материали или по-висока цена за допълнителни елементи, например билото или страничните плочки. При изграждане на покрива загубите, са най-значими при монтажа на метални керемиди

Ако беше взето решение за монтиране на естествена керемида, тогава материалните загуби поради подрязването на елементите ще възлизат само на няколко процента (3-5%, в зависимост от размера на плочката; като правило, колкото по-голям е, толкова по-голяма е загубата). Когато избирате керамична керемида за покрива, трябва да се има предвид, че на всеки ръб (линия на пресичане на склоновете) трябва да се монтират елементи на билото, които увеличават цената на покритието.