remont-na-pokriv-stara-zagora-9Покривът на всяка къща, частна или многофамилна, е проектиран да предпазва цялата конструкция от въздействието на неблагоприятните метеорологични условия. Именно покривът се счита за знак за завършен строеж, защото не напразно казват, че основното е покривът над главата. Най-важните функции на надеждния покрив у дома са следните: да гарантира безопасност, да предпазва от лошо време, да поддържа топлина и да организира комфорт във всеки дом.

Процесът на монтаж на покрива не трябва да се третира като вторичен етап от строителството, а напротив, всичко трябва да бъде внимателно планирано, необходимото количество от избрания материал трябва да бъде предварително изчислено и покривните компоненти, които ще бъдат използвани трябва да се определи конструкцията на вашата къща.

Здрав и безопасен покрив

Окончателната здравина и безопасност на вашия дом зависи от качеството на покривните работи. Надеждният домашен покрив обикновено отговаря на следните характеристики:

 • здравина и безопасност на самата конструкция;
 • правилната последователност при полагане на няколко подпокривни слоя (паро- и топлоизолация, облицовъчен килим и др.);
 • наличието на добре обмислен воден поток от покрива (монтиране на дренажни системи и преливници);
 • безопасност на покрива (наличие на снегозадържатели, покривни парапети, устройства за безопасен престой на покрива и движение по него);
 • наличието на компетентна вентилация на покрива, което гарантира здравината и дългия експлоатационен живот на използвания покривен материал.

Благодарение на обмислен и ясен проект за инсталиране на покрива на къща, в резултат можете да получите точно това, което е необходимо за живота на всеки съвременен човек: здрави стени с надежден покрив над главата ви.

Материали, използвани за покрив на къща

Когато подреждате покрива на бъдеща къща или когато демонтирате и ремонтирате стара, е много важно незабавно да решите какъв материал искате да видите на покрива на къщата си:

 • рулонни материали, използвани за плосък покрив на сграда;
 • метални керемиди, които се характеризират с висока якост и дълъг експлоатационен живот, но ако са монтирани неправилно, могат да издават шум при дъжд и да ръждясват, ако се надраскат по време на транспортиране;
 • херпес зостер (наричан още гъвкав или мек покрив), който е един от най-скъпите, но в същото време най-надеждният материал за частна къща с скатен покрив;
 • шисти, които все по-малко се използват в покривите на жилищни сгради и други материали.

Окончателното представяне на цялата покривна система, проектирана да издържи много години, зависи от избрания материал.

Аксесоари за домашен покрив

В допълнение към покривния материал, трябва да обърнете специално внимание на избора на покривни компоненти за вашия дом:

 • покривни предпазни елементи (мостове за преминаване на покрива, покривни парапети, снегозадържатели, стълби за катерене и придвижване по покрива при ремонт);
 • покривна система, която осигурява вентилация на подпокривното пространство и вътрешните пространства през покрива;
 • допълнителни елементи (надвеси, кънки, престилки, отливи и др.);
 • система, която предотвратява натрупването на вода върху покрива.

Колко може да струва покривът на къща?

Покривът на вашия бъдещ дом е важна инвестиция в надеждността и безопасността на вашия дом. Трябва да пестите от материали и компоненти в разумни граници. Крайната цена на покрива ще зависи от много характеристики: площта на покривното пространство, избрания материал, използваните компоненти и други компоненти на покривната система.