Ремонт на покрив гр. Трявна с.Неиковци 6Какво представлява покрива на къщата:

– придава на къщата завършеност, усещане за стил;

– определя издръжливостта на къщата като цяло, тъй като я защитава от външните влияния.

Ако покривът е построен небрежно, а покривните материали се избират въз основа от желанието да се спести колкото е възможно повече – това в крайна сметка може да донесе много проблеми и допълнителни разходи:

– покривът може да протече;

– неграмотно изолиран покрив няма да може да задържа топлината в къщата, в резултат на което разходите за отопление ще бъдат значително по-високи от нормалното;

– покривът, “шумен” при дъжд или градушка, ще донесе на жителите много неприятни моменти, няма да им позволи спокойно да гледат телевизия след работа или да сложат детето да спи на последния етаж на къщата;

– покрив, покрит с материали, които са вредни за здравето (например шисти), ще се отрази негативно на благосъстоянието на жителите и този ефект ще продължи не години, а десетилетия.

Можете да изброявате както предимства, така и недостатъци, но основното е, че в зависимост от това колко сериозно ще се заемете с изграждането на покрива, ще зависи дали къщата ще ви носи комфорт и спокойствие дълги години или ще получите значителен брой проблеми и необходимост от постоянен ремонт.

При избора на материали за покрива трябва да се подхожда отговорно.

В момента пазарът на покривни материали ни предоставя широка гама от възможности за избор в зависимост от финансовите възможности. Нека се спрем на основните видове покривни материали, които се предлагат в момента.

Шисти

Традиционни за пазара материали. Азбестоциментовите шисти са официално забранени за употреба в страните от ЕС, тъй като съдържат много силни канцерогени. Десетилетия наред от шисти се отделят вредни вещества, които причиняват редица заболявания. Разбира се, можете да пренебрегнете този факт и да се преструвате, че всичко ще е наред с покрива, но това няма да промени свойствата на този материал към по-добро. Освен това, дори след боядисване на плочата, няма да е възможно да се избегне въздействието им.

Естествени покриви

Такива покриви включват керамични плочки, покриви от шисти, тръстика и слама. Предимството на естествените материали за покрива е пълна екологична безопасност за жителите. Това са най-екологичните покриви, които предпазват къщата от неблагоприятни външни влияния, са изключително издръжливи и доста красиви. Къщите с такива покриви стоят от векове и не губят външния си вид и функционалност.

Циментово-пясъчни плочки

По-познатите ни циментово-пясъчни плочки също изискват сериозни разходи при покупка и монтаж. В допълнение, къщата трябва да отговаря на определени изисквания за здравина на основата и носещите конструкции, тъй като покривът от циментово-пясъчни керемиди има много голяма маса. Например, теглото на метална плочка е 5,5 kg / m2, пясъчно-циментовите плочки – 32 kg / m2.

Предпоставка при монтаж на пясъчно-циментови керемиди е непрекъсната щайга, покрита със слой от валцуван покривен материал.

Метална керемида

Доста популярен и много разпространен материал за покрива в момента. Металната керемида е подобрена версия на такъв покрив. В момента пазарът предлага широка гама от метални плочки.