izgrajdane-na-nov-pokriv-plovdiv (5)Покривната вентилация е основната задача, която трябва да бъде решена при етапа на проектиране на сграда, къща. В противен случай, под покрива ще започне да се натрупва влажен въздух, което ще има лош ефект върху дървените елементи на покрива, които с течение на времето ще доведе до тяхното увреждане.

Вентилацията на подпокривното пространство включва изпускането и циркулирането на въздух, който навлиза. Това осигурява постоянна температура и влажност, което е ключът към запазването на изолацията и покривните материали.

Вентилационна лента за покрив

Един от съвременните начини за осигуряване на вентилация на покрива е използването на специални аероелементи за керемиди и профилирани покривни материали. По този начин се оказва, че се извършва висококачествена и ефективна вентилация в билото на покрива, като същевременно се запазва неговата цялост и значително удължава живота.

Покривни аероелементи са еластични лентови или пластмасови устройства, които се монтират на скатни покриви, за да осигурят вентилация на покривното пространство и материалите. Еластичната лента има решетка в централната част и самозалепваща се повърхност от две страни.

При монтиране на покрив от метална керемида или гофриран борд, този аеро-елемент на покрива се обшива по цялата му дължина, като същевременно осигурява висока еластичност, и якост. Вентилираната лента е лесна за инсталиране и има достъпна цена. Въпреки това е много лесно да се използва на покрива, като същевременно се поддържа отлична пропускливост.

В допълнение към описания по-горе метод за осигуряване на вентилация на покрива, днес се използват т. нар. P-изходни отвори, които се монтират по ръба на покрива. За тази цел в покрива се изрязват вентилационни отвори, които впоследствие са украсени със специални пластмасови уреди, за да съответстват на цвета на покривните материали.

Използването на P-вентилаторни изходи имат редица неоспорими предимства като:

Осигуряване на грижа за околната среда, тъй като сажди и прах няма да се утаят по фасадата на къщата, а натрупаната мръсотия върху покривния материал с течение на времето е лесно да се отмие от  дъжд;

Ефективността на този вид вентилационни системи за покрива не зависи от вятъра и други важни фактори;

Ако е необходимо, лесно можете да увеличите вентилационния проект чрез инсталиране на електрически вентилатор в отвора на изхода на P-вентила.

По правило, на стръмни покриви се монтират плоски вентилационни отвори, а напротив – най-често се поставят вентилационни тръби с височина 500-700 мм.

Вентилация на покрив от метална плочка и велпапе

Както беше споменато по-горе, различни методи и материали могат да се използват за организиране на покривната вентилационна система. В случай на покрив от метал или велпапе, вентилацията се осигурява чрез специални покривни врати.

Вентилация на мек покрив

Този подход дава възможност да се осигури вентилация в пространството под него с ефективна циркулация на въздуха. От своя страна това ще бъде ключът към безопасността и дългосрочната експлоатация на покривните материали. Тези елементи на покривната вентилация ви позволяват лесно да ги поставите навсякъде по покрива и под различен ъгъл.