Напоследък мекият покрив заема водещи позиции на пазара като покривни материали. Той е най-търсен в частното жилищно строителство поради естетическия си вид, голямото разнообразие от форми и цветове и лекотата на монтаж „направи си сам“ дори на покриви със сложни форми. В допълнение, производителите твърдят, че такова покритие, ако се използва правилно, ще служи най -малко 50 години.

mek-pokriv

Какво представлява подложката под мекия покрив?

Полага се под меки керемиди и други видове меки покриви. Тя е специално защитно покритие, което се използва за допълнителна хидроизолация в кръстовищата на склонове, на места, където те допират вертикални повърхности, по долините и надвесите на покрива, за оборудване комин и билото на покрива.

В структурата си подложката изпълнява следните функции:

Предпазва от образуване на неравности по повърхността на меките плочки. Подплатата компенсира топлинните промени във формата на мекия покрив, които настъпват под въздействието на температурните промени, дъжд или сняг.

Предотвратява повреда на покривното покритие. Всяко петно ​​или неравности по летвите може да повреди покривния материал поради триене. Подплатата осигурява гладка и равномерна основа, която не наранява мекия покрив.

Предотвратява течове. Облицовката се използва за монтаж на най -уязвимите елементи на покрива: фуги, ако покривната повърхност е в непосредствена близост до вертикални участъци. Покривните фуги с корнизи и фронтони, долини и корнизи също се считат за такива уязвими места.

Видове подложки под мек покрив

Според метода на монтажа –те са самозалепващи се и не самозалепващи се. Струва си да се има предвид, че опцията на самозалепваща основа обикновено струва повече. Може да се използва на покриви с голяма площ на наклона, но не е икономически изгодно.

Има следните видове подложки за мек покрив:

Стандартен. Плат на базата на фибростъкло или полиестерна тъкан без лепило. За да фиксирате този тип подложка, използвайте строителен телбод или го фиксирайте с пирони с голяма глава от поцинкована стомана. Битумен мастик се използва за хидроизолация на ръбовете на ролката. Предимството на тази опция е достъпната цена и възможността за монтаж по всяко време на годината.

Комбинирано. Централната част на такъв покривен килим има залепващ слой и няма странични ръбове. Благодарение на това, на места, където лентите на подплатата се припокриват, е възможно материалът да се фиксира с пирони.

Самозалепващ. По цялата повърхност на подложката има залепващ слой, който е покрит със защитен филм. За да поставите такава облицовка, достатъчно е да премахнете филма и след това да го поставите върху повърхността на щайгата. За да се залепи лепилото е важно да изберете правилното време. В края на краищата той работи ефективно само при температури над +5 градуса.

Заваряеми. Фузионната подложка се залепва чрез разтопяване на долния битумен слой с газова горелка. Недостатъкът на този метод е високата сложност на строителните работи.

Технология при монтаж

Разположението и схемата на монтаж на подложката зависят от метеорологичните условия в района на строителството, както и от наклона на склоновете и сложността на покрива. Производителите на меки покриви и професионалните покриви препоръчват да се спазват следните правила по време на монтажните работи:

Ако наклонът на склоновете е по -малък от 20 градуса, е необходимо да се фиксира върху всички покривни повърхности с допълнителна хидроизолация на най -уязвимите места за течове – долини, стрехи, места на опора с вертикални повърхности. Препоръчително е да използвате самозалепващ се материал, който няма да се плъзне по склона.

Ако наклонът на покрива е в рамките на 2-35 градуса, независимо от начина на монтаж, е необходим монтаж по цялата площ на склоновете.

Ако наклонът на покрива е повече от 35 градуса, той не е толкова податлив на течове, само на най -уязвимите места – долини, места, където коминните и вентилационните тръби излизат, по стрехите, при кръстовището на склонове.