улуциВсяка година пластмасата става все по-популярна, замествайки по-скъпи метални елементи. Системите за улуци, предназначени да гарантират ефективно оттичане на дъждовна вода от покрива и предпазват фасадите на къщата. Нека помислим какви предимства имат пластмасовите канални покриви: цени, характеристики и характеристики на някои модели.

Пластмасови улуци: основно оборудване

Улуците, независимо от материала на производство, се състоят от едни и същи елементи. На покрива има улуци, които са прикрепени с помощта на специални съединители, както и скоби. В допълнение, за пълноценното функциониране и атрактивен външен вид на системата се използват вътрешни ъгли и тапи.

Малко по-ниско е разположена фуния, която служи за насочване на водата надолу по тръбите. Закрепването на водосточните тръби се извършва с помощта на скоби и скоби. В самото дъно има дренажен лакът.

Има специален елемент в мрежата, която се вкарва във фунията и не позволява на големи предмети и отломки да влязат по тръбата. Разбира се, наличието на такава защитна мрежа предполага задължителното периодично почистване (поне 2 пъти годишно), за да се премахнат запушванията и да се предотврати преливането на вода.

Важно! За да се избегнат неприятни ситуации, свързани с преливане на дъждовна вода, е необходимо периодично да се проверява цялата улучна система за повреди, така че ако бъдат открити, незабавно да ги смените или поправите.

Предимства от използването на пластмасови улуци

Пластмасовите улуци имат свои собствени характеристики, които ги отличават от металните и правят използването им за предпочитане. Различават се следните положителни аспекти:

  • Звукоизолацията на пластмасовите улуци е много по-висока от тази на металните улуци;
  • Пластмасовите улуци не са подложени на корозия и не са податливи на химически елементи;
  • Лекото тегло на материала може значително да намали натоварването върху сградата и самия покрив;
  • Всеки неуспешен елемент може лесно да бъде заменен. В допълнение, монтажа на пластмасов улук за покрива със собствените си ръце не представлява трудности дори и за начинаещи;
  • Пластмасата, използвана за производството на тази система, е в състояние да издържи на температурни крайности от -40 ° C до 50 ° C;

Цената на улуците от пластмаса, ще бъде поне 2 пъти по-малка от метална.

Можете сами да разрешите всички проблеми, свързани с избора, закупуването и монтажа на дренажна система, направена от пластмаса, без помощта на професионалисти. В този случай обаче си струва да обърнете внимание на такива аспекти като избора на подходящ цветен нюанс, диаметъра на улуците и тръбите, както и изчисленията на необходимото количество материали.

И ако тънкостите на изчисленията трябва да бъдат разгледани по-подробно, тогава за цветните решения може да се каже следното: белите и кафявите улуци са най-търсени. Тук можете да използвате едно от двете решения: изберете тръби, които да съответстват на покрива, или обратно, дайте предпочитание на контрастен цвят.