Покривното фолио е от два вида: пароизолационен филм и водоустойчив филм.

Парната бариера е необходима, за да се предотврати натрупването на влага, проникваща под покрива от вътрешността на къщата. Между таванната облицовка и топлоизолацията е закрепен пароизолационен филм.

Хидроизолацията трябва не само да защитава изолацията от влага отвън, но и да позволи на влагата, натрупана вътре, да се изпари. С други думи, това трябва да бъде “дишащ” слой от покривната конструкция. Хидроизолационният филм трябва да бъде разположен над материала за топлоизолация.

Покривни филми за пароизолационен покрив

За да може покривът да служи дълго време, без да се изисква ремонт, е необходимо да се предвиди пароизолация. За да се защити покривната система, заедно с хидроизолационните материали, се използват пароизолационни филми. Те са приложими за покриви от всякакъв дизайн и играят особено важна роля, ако фибростъклото или минералната вата се използват като топлоизолация.

В крайна сметка тези видове изолация изискват специална защита от влага, която неизменно присъства във всеки дом. Под въздействието на конвекция водната пара се придвижва към горната част на къщата и се натрупва в пространството под покрива. За да се избегне намокрена изолация, покривът трябва да има система за пароизолация. За да се гарантира херметичността на пароизолационното покритие, всички фуги трябва да бъдат залепени здраво.

Като пароизолация се използва пластмасов филм, който може да бъде подсилен с пароизолационна мембрана. Правилното използване на покривните материали, включително пароизолационни филми, ще ви позволи да намалите разходите за отопление и климатизация у дома, както и да гарантирате правилното функциониране на покривната система.

Покривен хидроизолационен филм

Хидроизолационните филми са валцован материал, който служи за защита на покривната система от влага.

Факт е, че при резки промени в температурата или поради температурните разлики в къщата, влагата се появява под покрива под формата на конденз. Влагата може да се появи и в резултат на домакински дейности (дишане, домакински дела). Ако пренебрегнете това, тогава под покрива ще се натрупа влага, която ще доведе до навлажняване на изолацията, поява на мухъл, унищожаване на рафтовата система. Хидроизолацията трябва да осигурява допълнителна защита срещу външна влага, както и да освобождава натрупаната влага отвътре навън, тоест да има паропропускливост.

Хидроизолационни материали

Най-често такива филми са изработени от полиетилен или полипропилен, подсилени с мрежа или плат, за по-голяма здравина и надеждност. В допълнение, хидроизолационните филми имат микроперфорация за паропропускливост. Те могат да бъдат безцветни или цветни, прозрачни и непрозрачни. Трябва да се отбележи обаче, че такива филми се използват главно при изграждането на скатни покриви с метален покрив или покрив, направен от шисти, керемиди.

Към хидроизолацията, филмите могат да имат ветроустойчиви свойства. Ветроустойчив филм за покрива предпазва от неблагоприятни външни влияния, независимо дали е прах, вятър, сажди, валежи, а също така предпазва къщата от атмосферни горещини.

Друг хидроизолационен материал, който заслужава внимание, е дифузната покривна мембрана. Мембраните са специални „дишащи“ филми, които перфектно предпазват пространството под покрива от външни влияния и пропускат водни пари от вътрешността. И всичко е свързано с уникалната структура на мембраните. Без значение какъв е покривът на вашата къща, мембраната е идеална като хидроизолационен материал. Той е съвместим с всякакъв вид топлоизолация и може да се постави директно върху изолацията без пролука.

Избор на филм

Когато избирате материал за хидроизолация, трябва да разберете доколко той се съчетава със структурните особености на покрива на вашата къща, както и със самия покрив. Ако се вземат предвид всички нюанси, вашият покрив ще бъде възможно най-надежден и издръжлив.