улуциВашият дом… Обичате го заради неговата топлина и уют, комфорт и функционалност. И е толкова неприятно, когато някаква част от него (привидно незначителна) спре да работи така, както бихте искали.

Една от тези части е водосточната система за покрива. Грешките при изчисляването и монтажа на дренажите водят до преливане на канализацията, застой на водата и в резултат на това заледяване, отклонение на улуците и деформация на тръбата.

Разбира се, правилната инсталация на дренажната система трябва да се извършва от специалист, който познава всички правила и тънкости по монтажа, индивидуалните характеристики на системата. Но ако човек има поне малки строителни умения, прави се правилният избор на диаметъра на тръбите, броя на фуниите, дължината на улуците, тогава процесът на инсталиране и експлоатация няма да причини проблеми.

Често срещани грешки при монтажа на покривна дренажна система

Монтаж на улуци след полагане на покрива.

Неправилно изчисляване на диаметъра на тръбите, улуците, броя им.

Улуците за оттичане на вода се монтират равномерно, без ъгъл на наклон, поради което в различните части се натрупва вода, която при застудяване се превръща в лед. След няколко години работата на такава система ще трябва да бъде ремонтирана.

Ако монтирате улук, който ще бъде наклонен към или далеч от стената на къщата, тогава водата може да прелее по време на дъжд.

Недобре обмисленото закрепване на улуците може да доведе до намокряне на стените на къщата.

Пренебрегване на топлинните колебания.

Неправилно изчисление на разстоянието между държачите при закрепване на дренажи.

Правила за монтиране на покривна дренажна система

Разликите в сглобяването на улуци от метал и PVC материали.

По време на монтажа трябва да се вземе предвид температурата на въздуха. Дренажът за покрива от PVC материали се монтира при температура над +5°C. За метален дренаж всичко зависи от материала, от който е направен защитният слой: за пластизол минималната температура е +10°C, за керамични гранули -10°C, за pural -15°C.

Улуците на дренажната система трябва да се поставят под наклон към входа на дъждовната вода. Обикновено стойността на наклона е дадена в инструкциите за монтаж на дренажната система на покрива. В повечето случаи за пластмасова улучна система наклонът е 3 – 5 мм на 1 метър. За метална система това разстояние е 2-5 мм на 1 метър улук. Разстоянието между входовете за дъждовна вода не трябва да бъде повече от 24 m.

Необходимо е да поставите държачи (куки, скоби) за улука на същото разстояние. Първо трябва да монтирате крайните държачи за улуци, на не повече от 200 мм, а след това поставете останалите между тях. Разстоянието между скобите трябва да се поддържа до 50 см за PVC канализация и до 60 см за метална. Краят на улука и ъгълът на въртене трябва да се намират на повече от 20 см от държача.

Ръбът на покривното покритие трябва да е над средата на улука. За да не изтече снегът с цялата си маса върху улука.

Закрепването на канали към стената на сградата трябва да се извършва от достатъчен брой държачи. Крепежните елементи за водосточната тръба се монтират на всеки 2 м за малки сгради, чиято височина не надвишава 10 м и на всеки 1,5 м за сгради над 10 м. Вдлъбнатината на дренажната тръба от стената на сградата трябва да бъде 3-8 см. Дренажът се поставя на височина 25 см от земята или 15 см от слепата зона.

Свързващи и режещи продукти на улучната система за покрива.

Пластмасовите улуци се свързват с лепило (студено заваряване), със скоби или с гумени уплътнения. При свързване на елементите на пластмасова дренажна тръба е необходимо да се вземе предвид празнината, за да се компенсира разширението при промяна на климатичните условия.

Металните дренажи се свързват с помощта на уплътнения или скоби.

Металните тръби не могат да се режат с ъглошлайф, т.к. има разрушаване на покритието на материала поради нагряването на стоманата.