Смяната на традиционната плоча и покрив, метални плочки и велпапе открива завидна популярност в съвременното строителство. По-специално, тези материали имат много предимства, които допринасят за тяхното използване за решаване на широк спектър от задачи: изграждане на нови или ремонт на пропускащ покрив, изграждане на огради и огради, фасади на облицовки, стени и др.

Разумната цена е една от причините за повишения интерес към избора на покривен материал, а дългият експлоатационен живот действително одобрява потребителя при избора на подходяща метална плочка.

Липса на метални плочки – мит или реалност?

Широко разпространената поява на метални покриви създава огромно количество въображаеми недостатъци в този покривен материал, които, въпреки че се основават на съвсем логични преценки, са твърде преувеличени. Освен това подаването на такава информация се получава едностранно от конкурентни представители на индустрията, а интензивността е толкова голяма и постоянна, че потенциалният потребител вече не се опитва да го опровергае.

Сред голямата гама от материали с подобно предназначение професионалната подова настилка и метална плочка имат най-голяма история на приложение. Ето защо, за дълго време на експлоатация, тези материали за покрива са имали абсолютна възможност да се покажат от различни страни, отдавайки на върха както предимства, така и недостатъци. Така само оценката от гледна точка на практическото използване може обективно да опише реалните свойства и поведение на металните плочки, да посочи реални проблеми или да разсее митовете, основани на необосновани клевети.

Корозия

Като се има предвид факта, че стоманеният лист е базиран на стомана, логично е при външно въздействие на атмосферата корозията да е неизбежна. Всеки знае това, както стари, така и млади, но производителите на суровини за метални плочки са най-известни. Следователно, валцуваните ламарини се обработват с няколко защитни слоя: Цинк и няколко полимерни покрития, които предотвратяват директен контакт на стоманата с външната среда.

Отличен пример за дългата служба на металния покрив е покривния калай, който започва да се използва широко след Втората световна война. Обикновената тънколистова стомана без малка цинково покритие, боядисана с маслена боя, адекватно защитава покрива за повече от десетина години, а в някои случаи и до днес.

Съвременните изисквания за покривни материали са станали много по-високи, тъй като пренасищането на пазара на покривни материали поражда любопитството на частния предприемач. Има избор и желание да се знае какво е в основата на една или друга цена на метални плочки или гофрирани подови настилки. Конкуренцията стимулира производителите да подобрят качеството на продуктите, оставяйки цената на металните плочки непроменена. Следователно, металът със сигурност ще служи на половин век до образуването на перфорираща корозия.

Не бива да се забравя, че естетическият компонент на покрива също играе важна роля, тъй като участва в оформянето на екстериора на сградата като цяло. Следователно въпросът е – дали проблемът с възможната корозия ще бъде от значение, ако по някаква причина полимерното покритие се повреди върху металния покрив (например ще изгори, отлепи и т.н.)?

Появата на корозия върху металния покрив може да бъде причинена  от нискокачествени индикатори и неправилна инсталация, или банално неточна обработка на металните керемиди. Евтини метални плочки обикновено са различни по дебелина на стоманата и ниско съдържание на цинк, но има и материали, които са произведени с пълно или частично прекъсване на процеса. Например, има продукти, при които полимерното покритие се прилага директно към стоманата без използването на междинни слоеве. В резултат на това външната боя се пропуква, отделя се от метала и се отмива от поток от дъжд в канализацията, а стоманата на практика остава незащитена. Естествено, появата на корозия е въпрос на време.

По много начини поведението на метала зависи от точността или опита на фирмата за монтаж. Въпреки забраните, много отрязани метали с абразивни материали, което води до унищожаване на боята и галванизация поради прегряване. В бъдеще това е потенциален център за образуване на ръжда.