nov-pokriv-sofia-boyana-6От незапомнени времена хората са обръщали специално внимание на покривните материали по време на строителството. В крайна сметка, колкото и здрави да са стените, слабата защита отгоре излага къщата на голям риск, било то от природни бедствия. Дори спокойното течение на времето може да навреди на дома и да направи живота на обитателите му непоносим. Без покрив къщата вече не е къща, още по-малко крепост.

В допълнение към защитата от дъжд, сняг, слънце и вятър, покривът има и информативна функция. Тя е визитната картичка на всеки дом. Често именно от него се определя богатството, статутът и дори характерът на собственика. Умело подбраният покрив украсява дори най-обикновената къща, придавайки й архитектурна и декоративна индивидуалност.

Не е трудно да се създаде красив облик на всеки дом. В крайна сметка, ако някога изборът на покривни материали беше малък, сега пазарът предлага много опции. Всеки, който трябва да направи този избор, разбира се, иска бъдещият му дом да се превърне в красив, надежден и удобен.

ПОКРИВНИ МАТЕРИАЛИ

Сред покривните материали, използвани в съвременното строителство, керамичните плочки са дълголетни. Използват се при изграждането на покриви от древни времена. Благодарение на своите защитни свойства, издръжливост и привлекателност, той е преминал през хилядолетията почти непроменен. Експлоатационните характеристики на керамичните плочки са много високи. Не се нуждаят от постоянни грижи, перфектно абсорбират външния шум, задържат влагата, студа и топлината, не натрупват статично електричество. Такъв покрив служи стотици години.

Но основният му недостатък е голямото му тегло. Гредите и стените трябва да са достатъчно здрави, за да поддържат керамичното покритие, към което се прикрепя тежестта на снега през зимата. Друг недостатък е сложността на инсталацията.

Оловни и медни листове покриват покривите на дворци и църкви в продължение на много векове. Това беше надежден начин не само да защитите сградата, но и да я направите красива. Покривът от цветни метали е издръжлив: медният покрив, окисляващ се, е покрит със защитен филм. Тази синьо-сива плоча не само придава на сградите архитектурна изразителност, но и удължава живота на покрива до 100-150 години. За съжаление тази опция е много скъпа.

Много по-евтино – покрив от ламарина, покрит с цинк. Той е този, който се използва в масовото многоетажно жилищно строителство. Вярно е, че устройството на такъв покрив изисква добри професионални умения, но изглежда, трябва да призная, не много. Трябва да приемем това, че цинкът не може да се боядисва.

Поради това поцинкованото желязо се използва все по-рядко в частното жилищно строителство, главно когато въпросът за спестяване на финансови ресурси е остър.

Покривът от профилирани листове изглежда малко по-естетически. Това са гофрирани листове от същата поцинкована стомана. Вълните придават твърдост на покрива и донякъде опростяват монтажа на листове – те се полагат с припокриване, приковани към щайгата със специални пирони.

Металният покрив има два съществени недостатъка: лоша звукоизолация и топлоизолация. Звукът на дъжда ще бъде барабанен в стаята. А лятното слънце за броени минути превръща тавана в своеобразна сауна.

Въпреки слабата си привлекателност, шисти все още могат да бъдат намерени на много покриви. Сив вълнообразен лист азбестов цимент е евтин. Цветният шисти е много по-скъп. Предимствата на шисти са неговата устойчивост на екстремни температури. А недостатъците са висока крехкост, слаба звукоизолираща способност. В дъждовна година шисти могат да пропуснат малко влага, което ще се отрази негативно на дървените покривни конструкции. Покривът от шисти може да продължи до 40 години.

По-привлекателен в този смисъл е ондулинът, или, както го наричат ​​още, евро шисти. Лекият, здрав, издръжлив материал също изглежда красиво. Но обратната страна на тази монета е повишената запалимост.

Освен това, поради доста високата мекота на вълните, ондулиновият лист има тенденция да се разтяга във времето от натоварването от сняг, температурните промени. В резултат на това се появяват пукнатини, през които прониква вода.