vanilla-sidingБлагодарение на развитието на производствените технологии на пазара се появиха много нови довършителни материали, които дават възможност за решаване на предишни проблеми с по-голяма ефективност.

Например, винилов сайдинг съчетава отлично представяне на достъпна цена. Не е изненадващо, че той е бил най-разпространеният, и ако имате основни умения за довършителни работи, сглобяването на винилов сайдинг със собствените си ръце е доста осъществима задача.

Специфична работа с винилов сайдинг

Виниловият сайдинг е завършващ материал, произведен от поливинилхлоридна пластмаса с добавка на помощни вещества, което му осигурява оптимални свойства за използване при фасадни работи. Сред най-значимите предимства на този материал  могат да бъдат идентифицирани:

  • Устойчивост на широк спектър от отрицателни фактори на околната среда.
  •  Достатъчна механична якост на панелите.
  • Химична инертност.
  •  Пълната липса на електрическа проводимост.
  •  Дълъг експлоатационен живот при запазване на оригиналните свойства.
  • Разумна цена на материала.

В същото време, технологията на монтиране на винилов сайдинг не включва използването на скъпо или високо специализирано оборудване.

Подготвителен етап на работа

Монтиране на виниловия сайдинг трябва да се раздели на няколко етапа и трябва да се извършва последователно, което значително ще повиши тяхната ефективност. Това е особено важно, ако за първи път поставяте сами.

Първата стъпка е да се подготвите за работа. Необходимо  за придобиването на необходимото количество материали и необходимите инструменти, но и за подготовката на повърхностите.

Преди да пристъпите към монтажните работи, е необходимо да се демонтира старата повърхност, както и да се отстранят всички повърхностни дефекти. В случай на наличие на декоративна фасадна мазилка е необходимо или да се отстрани, или да се гарантира, че е здраво закрепена към носещата повърхност.

Важното е, че ако преди да извършите монтаж на сайдинг, трябва да решите дали стените ще бъдат допълнително изолирани. В този случай трябва първо да извършите тази работа. Спецификата на покритието е такава, че ще изисква изграждането на носеща планка, която при използване на изолация ще бъде двойна. Първият ще служи за закрепване на изолационния материал, а на втория ще бъде разположен директно върху фасадата. Тук е необходимо да се вземе предвид предвиденото местоположение на декоративните елементи. Най-често сайдингът се полага хоризонтално, което означава, че нейното закрепване трябва да е вертикална.

Монтаж на летвата

След извършване на всички подготвителни операции монтираме летвата. За тези цели обикновено се използва или дървена шина от 5/5 см или метални профилни релси. Всеки от материалите има свои характеристики. Така че при избора на дървен материал е важно да се изберат елементи без видими дефекти (чипове, пукнатини, възли), тъй като това не само ще опрости работата, но и ще позволи да продължи по-дълго. Профилните ламели са практически лишени от недостатъци, което се отразява в тяхната стойност.