saidingТова е една от най-бързите, ефективни и широко разпространени опции за довършване на външни и дори вътрешни стени на жилищни и нежилищни сгради.

Модерният сайдинг има отлични експлоатационни характеристики и може да служи с десетилетия, без да губи външния си вид и форма. Така че, ако имате нужда от качествено покритие, трябва да обърнете внимание на тази технология. Освен това можете да извършите целия цикъл на работа със собствените си ръце, ако знаете и разбирате характеристиките при монтажа.

Монтаж на сайдинг: избор на материали

Понякога е доста трудно да изберете правилния вариант.

Всъщност пазарът предлага сайдинг с различни форми на изпълнение:

  • Винил;
  • Стомана;
  • Алуминий;
  • Фиброцимент и др.

Естествено, всеки материал има свои собствени експлоатационни характеристики, граница на безопасност и други важни параметри, които ще повлияят на експлоатационния живот. Така че към този процес трябва да се подхожда отговорно и внимателно.

Вторият важен момент е външният вид. Когато избирате панели, вземете предвид визуалния компонент на целия архитектурен ансамбъл, цвета на покрива. Изберете подходяща текстура на материала, представете си цялата композиция и едва след това дайте предпочитание на един от продуктите.

Първи стъпки

Преди да започнете самия процес, трябва да се уверите, че разполагате с всички необходими инструменти и помощни средства. Ще ви трябват циркуляр, чук, винтове и пирони, ниво на сградата. От по-големите елементи е необходимо скеле, по който ще се движите по горните нива, както и самите материали за подготовка на повърхността на стените – греди или метални профили, крепежни елементи, ъгли и др.

Както знаете, сайдингът се монтира на специална конструкция, която е направена или от метални пръти, или от дървена бара. Ако сте избрали втория вариант, трябва да се погрижите за допълнителна обработка със защитни слоеве за намаляване запалимостта и борбата с различни разрушителни фактори. Надлъжните и напречните летви се монтират в съответствие с физическите параметри на самите сайдинг панели. Те са здраво закрепени към стената с помощта на самонарезни винтове или дюбели.

Струва си да се разгледат всички структурни характеристики на стената, върху която ще бъдат разположени прозорци и врати. След като щайгата е готова, можете да преминете към основната задача.

Сглобяване

Монтажът на сайдинг е малко като игра за конструиране. Вашата задача е да свържете елементите последователно, като ги фиксирате. Тук е важно да се изчисли разходът на материали и да се изрежат най-външните панели в съответствие с параметрите на стената.

Придвижвайки се от долния край, ламелите постепенно се фиксират по целия периметър на щайгата, докато достигнат върха. Последният етап от сглобяването е монтиране на ъгли върху отворите на прозорците и вратите.