Улучната система на покрива е набор от елементи, които се монтират на покривите и фасадите на сградите. Улуците са предназначени да отвеждат валежите и да предпазват сградата от негативните ефекти на атмосферните явления. Правилно инсталираният дизайн ефективно отстранява водата към дренажните системи. Така предпазва мазетата от наводнения, фасадите от разрушаване и пътеките от ерозия.

Проектиране на дренажна система

Класическият улук се състои от два основни елемента:

 • Улуци или корита, монтирани на покривни стрехи.
 • Вертикални дренажни тръби, които движат водните потоци в правилната посока за изтичане.
 • Освен това този комплект може да включва фунии, колена, скоби и тапи. Наличието на определени елементи зависи от дизайна и начина на монтаж на дренажната система.

Видове дренажи в зависимост от дизайна

Приемниците и разпределителите на валежите в частните домове се различават по конструктивни характеристики. В зависимост от мястото на инсталиране дренажите са:

 1. На открито. Те се състоят от вертикални щрангове, закрепени от външната страна на стените на сградата. Имат улуци на покрива. Отвеждане на отпадъчните води до основата на жилищното строителство.
 2. Вътрешен. Те се състоят от вертикални тръби, монтирани вътре във външните стени или шарнирни фасади на сградата. На покрива са поставени улуци.
 3. Комбиниран. Те представляват комбинация от горните варианти с премахване на крепежни елементи към предната част на сградата и монтаж на тръби вътре в стени или окачени фасади.

Опции за дренажна тръба

улуциПроизводителите предлагат на потребителя три вида основни елементи за инсталиране на дренажни мрежи. Въз основа на монтажните материали улуците биват:

Метал. Изработени са от мед, алуминий, поцинкована стомана. Издръжлив, надежден, екологичен. Основните недостатъци на предложенията са голямо тегло, шум, висока топлопроводимост.

Пластмасов. С ниско тегло. Устойчив на корозия, атмосферни фактори. Те имат ниско ниво на шум и скромна цена.

Комбиниран. Изработен от поцинкована стомана с полимерно покритие. Комбинирайте предимствата на метала и пластмасата. Устойчив на температурни промени и агресивни среди, издръжлив.

Грешки при монтажа на покривни улуци

Няма нищо по-лесно от монтажа на улуци върху крепежни елементи, и на тръби. Подобно мнение става причина за големи грешки и неефективност или повреда на покривните улуци.

Типични грешки на неопитни занаятчии:

 • Спестявания на крепежни елементи.
 • Минимално разстояние между земята и тръбата.
 • Течащи фуги и ненадеждност на крепежните елементи.
 • Стегнатостта на тръбата в стената.
 • Неправилен ъгъл на улея.
 • Неправилно разположение на дренажа спрямо покрива.

Тези проблеми могат да причинят запиране на вода, деформация на елементите, счупване, напукване и други дефекти. Професионалистите на покриви ще помогнат да предотвратят неприятните последици. Фирмите предлагат проектиране, монтаж, ремонт на покриви и улуци. Гарантират на клиентите качеството на работата и материалите, както и навременното въвеждане в експлоатация на обекта.