Металните керемиди са един от най-популярните покривни материали. Изработени са от профилирани метални листове. Когато го полагате, трябва да спазвате редица правила, особено важно е да оборудвате надеждна и устойчива покривна конструкция.

pokrivna-konstrucia-pod-keremidi

За какво служи дървената решетъчна конструкция?

Това е сравнително проста дървена конструкция, състояща се от много малки летви, които са поставени перпендикулярно на гредите. Той служи като рамка за полагане на металните керемиди и изпълнява няколко важни функции:

  • Равномерно разпределение на натоварването. За да се предотврати деформация, е необходима надеждна решетка, която равномерно ще разпределя натоварването върху целия покрив;
  • Образуване на лъчи. Летвите определят крайната структура на покрива.

Служи за сигурно закрепване на покривния материал. Правилното подреждане на летвата ще ви позволи да фиксирате дълготрайно металната плочка и да осигурите повишена устойчивост на натоварвания от вятъра.

Какъв вид решетка ще бъде оптимална за металните керемиди?

Обикновено за полагане на метални плочки се използват два вида рамки:

  1. Солидна. Проектиран за покриви с леки наклони и ъгъл на наклон в рамките на 20 градуса. Дъските прилягат достатъчно плътно една към друга. Важно е да се оставят празнини от 1-3 см между тях. Те са необходими за компенсиране на сезонното разширяване и свиване на дървесината.
  2. Рядка. Дървесината се полага на определена стъпка, съответстваща на дължината на вълната. Използват се за покриви с наклон над 20 градуса. Това е най-разпространеният вариант за подреждане на летвата.

Избор на най-добрия материал?

Иглолистните дъски (смърч или бор) са най-подходящи за тази цел. Те имат високи якостни характеристики, устойчивост на негативни влияния от околната среда. Може да се използва и твърда дървесина, но тя се използва рядко поради твърде високата й цена.

Когато избирате дървен материал, трябва да вземете предвид следните характеристики:

  • Равномерна дебелина. Допустимите отклонения за този параметър са не повече от 3 мм. Ако неравностите са по-големи, ще има разлики в дебелината на покрива, което значително ще влоши външния му вид и ще намали експлоатационния живот.
  • Относителната влажност на дървесината. Не трябва да бъде повече от 22%. Мокри дъски, наситени с влага, ще се деформират и напукат, докато изсъхнат.
  • Допълнителна обработка. Дървесината трябва да бъде импрегнирана с антисептици и водоотблъскващи съединения.

Също така е необходимо да изберете правилния размер на секцията на дъската. Ако покривната конструкция е проста, с наклон до 60 см между гредите, ще се използват дъски 2,5×10 см.

За покривни рамки със сложна форма ще са необходими дъски с размери 2,8-3,2 на 10 см. Пръти от 5×5 см се използват за подреждане на нестандартни покриви с разстояние повече от 1 м между гредите.