moderen pokriv

Покривът на една съвременна къща не е просто покритие, за да я предпазва от дъжд, сняг и слънчева светлина. Покривът е своеобразно продължение на къщата в архитектурно отношение, благодарение на който се формира общият вид на дома.

Въпреки това, покривът трябва да бъде не само красив, но и здрав. По принцип има много видове покриви, но най-често срещаните са само няколко от тях.

Покриви в зависимост от конструктивните характеристики

Казано най-общо, всички покриви, според техните характеристики, са структурно разделени на скатни и плоски. И двата вида имат редица предимства и недостатъци.

  1. Например в момента плоските покриви практически не се използват в процеса на изграждане на жилищни и частни къщи. Причината се крие във факта, че наклонът от 3 градуса, който има покрив от този тип, води до факта, че валежите не се изтичат добре по него. А това означава, че няма нужда да говорим за сигурността на плоския покрив.
  2. Скатният покрив е много по-практичен в това отношение, който има няколко предимства пред плоския покрив. Достатъчният ъгъл на наклон допринася за това, че покривът се почиства независимо от вода и сняг и като цяло е по-надеждна конструкция от плоския покрив. Под такъв покрив можете лесно да направите таванско помещение.

Въпреки редицата предимства, скатният покрив има и някои недостатъци, които са свързани с високата цена на строителство и сложността на ремонта му по време на работа.

Тавански и нетавански скатни покриви

  1. Покривът от тавански тип се отличава със своята простота на конструкцията, така че такъв покрив може лесно да бъде построен. Много често ъгълът на наклона на таванския покрив зависи от вида на покривния материал. В този случай трябва да се вземе предвид както натоварването, което трябва да издържи такъв покрив, така и цената на строителния материал по време на неговото изграждане.

Като допълнение, този тип предвижда възможност за ремонт без подмяна на целия покрив. Ако изборът е направен в полза на таванския покрив, тогава трябва незабавно да се реши дали таванското помещение ще се използва в бъдеще или не.

  1. Друг вид покрив е мансарден. Основната разлика от другите видове тавански покриви в частни къщи е, че външните стени в този случай ще бъдат покривни конструкции. Такъв покрив е много оригинален, така че външният вид на самата къща ще бъде необичаен.

И всичко би било наред, но работната площ на тавана в този случай е намалена, а процесът на издигане на мансарден покрив е много труден и не е лесно да се справите с него без подходящ опит.

По правило покривът без таван има някакъв вид извивка, следователно, за да се укрепи, е необходимо да се поставят дървени подпори отвътре. Въпреки това, с необходимото въображение, вие също можете да се възползвате от това, ако покриете такива подпори с шперплат и превърнете всичко в полезни шкафчета и ниши за временно ненужни неща.