izgrajdane-na-nov-pokriv-s-bramak-7За да се реши правилно проблемът с осигуряването на вентилация и отопление на таванското помещение, е необходимо да се вземе предвид местоположението му, както и геометричните и дизайнерските особености на жилищния слой.

Поддържането на стайната температура на ниво 18-21С с относителна влажност не повече от 60-70% влияе положително както върху работоспособността на тялото, така и върху възможността за добра почивка. Има мнение, че таванското помещение може да се направи без отопление и вентилация. Привържениците на подобни твърдения припомнят, че топлият въздух е по-лек от студения, така че винаги се издига. Така че отоплителните устройства на първия етаж ще затоплят достатъчно пода и пространството на втория. Освен това се предполага, че градусите могат да се добавят към отоплението на помещенията на пряка слънчева светлина, а добрата топлоизолация на покрива няма да ви позволи да загубите много енергия.

Комфортно усещане без допълнително отопление е малко вероятно да бъде постигнато. Ако се откажете от монтирането на вентилационни канали, тогава жителите ще трябва да вдишват въздух, замърсен с въглероден диоксид и прах, и с течение на времето може да се появи конденз по стените и покрива (и в резултат на това ще се появят гъбички и плесени, възможно е да се унищожат довършителните и равномерни структури). Така че осигуряването на вентилация и отопление е необходимо условие за таванския етаж.

Въздушен обмен

Основната схема на вентилационното устройство е следната: въздух се подава в жилищни помещения (по-специално спалня, детска стая, хол, офис), а отвеждането на отработен въздух се осигурява от домакинството (коридор, баня и баня, килер, котелно). Благодарение на това решение, чистият въздух винаги ще навлиза в дневните, а изгорелият въздух постепенно ще се извежда през техническите помещения, безпроблемно да тече през врати, пукнатини под вратите и т.н.

Вентилационните канали за захранване не са задължителни. Достатъчно е да монтирате прозорци с прорезани лабиринтни клапани, поставени в горната част на рамката на прозореца. Те ще осигурят достатъчно ниво на вентилация, без да пропускат нито една капка влага в помещението. Прозорците с отварящи се крила и режим на микровентилация също ще помогнат. Всъщност вентилацията през отворения капандурен прозорец е много по-добра, отколкото през обичайната вертикална: топъл въздух от стаята преминава над хоризонтално отворената крила, и свеж от улицата под нея, а потоците не се смесват. Въпреки това, всички прозорци не могат да се отварят постоянно. Затова е важно поне един прозоречен блок във всеки хол да е оборудван с вентилационен клапан. В стаи без прозорци се препоръчва да се монтират врати със специална решетка в долната част.

За почистване на въздуха в горната част на домакинските помещения се монтират изпускателни канали, които се водят през външните стени или наклоните на покрива.