Сравнително нова посока в хидроизолационното покритие е използването на мастични полимерни материали – пълни с течни или пастообразни полимерни системи.

Същността на хидроизолацията на мастика е, че полимерният хидроизолационен материал се полага в течна форма. След известно време, материалът от мастика ще се полимеризира, образувайки безшевно еластично, достатъчно силно водоустойчиво и дълготрайно хидроизолационно покритие.

Мембраната, образувана от полимерната мастика, се отличава с изключителна здравина, издръжливост, еластичност (дори при ниски температури), химическа устойчивост, устойчивост на ултравиолетови лъчи, микроорганизми и температурни промени.

Мастиковата полимерна хидроизолация на покриви в момента заема малък дял от покривния пазар – само около 2,0%, което очевидно се дължи на две причини: Относително високата цена на такива покриви (1,5–3 пъти по-скъпо от валцувания полимер-битум) и ниски познания на повечето клиенти и строители в областта на полимерната хидроизолация.

Въпреки това, тази посока на покриви подготвя голямо бъдеще. Най-високите физикомеханични характеристики на мастичните покриви, напълно съизмерими с валцовани полимерни материали (мембрани), пълната липса на шевове, отлична към почти всеки материал, устойчивост на всякакви метеорологични условия, издръжливост, изчислена за десетилетия (25-50 години в зависимост от вида на използвания полимер) материал и дебелина на водоизолационния слой), лекота на изпълнение.

Полимерните мастични материали имат значителни предимства в сравнение с все още широко използваните полимерно-битумни ролкови покриви, главно по отношение на тяхната надеждност, дълготрайност, поддръжка и лекота на производство. Това предимство е особено забележимо при подреждането на покрива с множество връзки, възли, детайли. В тези места (в мини, тръби, стелажи, носещи конструкции) трябва да се изрязват дебели валцовани материали в сложни форми, което значително увеличава сложността на работата и намалява качеството.

Поради дългите периоди на обратна връзка, срокът на възвръщаемост на мастичния полимерен покрив не надвишава 3-4 години, след което те стават много по-евтини от валцуваните полимерно-битумни покриви.

Поради високата използваемост към всякакви основи, мастичните полимерни покриви могат да се използват за хидроизолация на всички материали, бетон, циментова замазка, метал, битумни покрития, вкл. стари битумни покриви, мастични полимерни покриви са приложими за всякакви основи. Полимерните мастици са особено ефективни за сложни покриви с голям брой връзки и вертикални повърхности.

Мастичните хидроизолационни системи за плоски покриви могат да бъдат неармирани и с армировка с нетъкани материали. Полимерните мастични покрития се нанасят в 2-3 слоя с обща дебелина. Стандартна консумация на материали – 1,5 – 2,0 кг на м2, понякога до 4-5 кг ​​на м2. Това е в съответствие със стандартите на ЕС за хидроизолационни покрития от полимерни мастики.

Прилагането на мастични полимери върху защитените основи (бетон, цименто-пясъчна замазка, минерална вата или изолация от полистирол, стари битумни покриви) се извършва с помощта на добре разработени техники и технологии за боядисване, включително използване на безвъздушно пръскане или технологията на саморазливно полимерно подово покритие. Използването на безвъздушно разпръскващо устройство за нанасяне на полимерна мастика ви позволява да извършите голяма част от работата за кратко време. Също така е лесно да се извършват хидроизолационни зони със сложна конфигурация.

Мастичният покрив  се използва както в жилищни, така и в промишленото строителство. Този покрив е с безшевно покритие, състоящо се от хидроизолационен слой и подсилен слой.

За подсилващия слой се използва фибростъкло. За хидроизолационния слой се използват голям брой материали, а именно битумни, бутумно-полимерни, тиаколови и други.