konus-pokrivЩо се отнася до избора на конструктивни решения, когато проектирате собствения си дом, човек винаги се впуска между практичност и красота. В зависимост от външните обстоятелства и вкусове, пищните архитектурни стилове като рококо, барок или готика са заменени от по-лаконичен, класицизъм, минимализъм.

Но ние живеем във време, когато с помощта на съвременни материали е доста лесно и евтино да се реализира почти всяка архитектурна форма. Конусовидният покрив се превърна в един от тези конструктивни елементи, незаслужено забравени в условията на прагматичния 21-ви век.

Конусообразният покрив е част от традиционната руска архитектура, той е бил и остава неразделна част от руската кула, отличителна черта на Православната църква. Куполна покривна конструкция.

Характеристики на дизайна

Дори и визуално конусовидният покрив е много различен от традиционния двускатен покрив. Въпреки това, често се използва като декоративен, той може да бъде много функционален, поради факта, че водата се стича добре от стръмните му склонове.

Характеристиките на дизайна на конусовидните покриви са:

Кръгла основа. Опората на краката на ребрата, винаги е кръгла основа. Това изискване се отнася и за куполни и камбанарийни конструкции, които се използват само ако формата на основата е кръгла или полукръгла.

Гъвкави покривни материали. Поради формата, за изграждането на конусен покрив трябва да се използват само гъвкави, еластични покривни материали, като керемиди, покривна стомана. В противен случай водата ще се стича по многобройните основи. Само гъвкавите покрития са в състояние да гарантират херметичността на конусен покрив. Само че те обикновено са по-скъпи от обикновено и изискват специални условия за монтаж.

Сложността на монтирането на гребенния възел. Всички многобройни рафтове на рамката се събират в една точка, което е най-уязвимата и трудна за сглобяване единица на конструкцията. Следователно конструкцията трябва да бъде проектирана за концентрирания товар върху нея.

Предимства в дизайна

Конусообразният покрив е доста сложен и скъп дизайн, но той има своите предимства. В допълнение към очевидната естетика и оригиналност, той се счита за доста функционален и устойчив на външни фактори. В допълнение, този тип покрив се характеризира със следните предимства:

Снегът и водата се стичат по склоновете. Конусът е много удобна форма на покрива по отношение на експлоатацията. От една страна, той не задържа сняг на повърхността, а от друга, позволява да се възпрепятства дъждовната вода да се плъзга свободно по склоновете на покрива. Това допринася покривните елементи да се самопочистват. Поради това покривите от този тип се нуждаят от по-малко почистване, по-рядко се появяват течове.

Устойчивост на външни влияния. Силата на връзката, чиято допълнителна твърдост е получена от голям брой гребени, осигурява повишена устойчивост на вятърни и сеизмични натоварвания. Това качество прави заострения дизайн подходящ за използване в сеизмично нестабилни зони.

Нови възможности за използване на пространството под покрива. Когато монтирате купола, се оказва, че таванът в помещението под покрива ще бъде по-висок, отколкото ако се използва друг тип покрив. Това позволява по-рационално използване на свободното пространство, както и нов поглед върху дизайна на тази стая.