konusen-pokrivНие живеем във време, когато с помощта на съвременни материали е доста лесно и евтино да се оживи почти всяка архитектурна форма. Конусовидният покрив се е превърнал в един от тези нови структурни елементи, незаслужено забравен в условията на прагматичния 21 век.

Конусният покрив дори визуално се различава много от традиционния двускатен покрив. Въпреки това, използването му често е чисто декоративно, то може да бъде много функционално- водата се плъзга добре по стръмните си склонове.

Характеристиките на дизайна на конусовидните покриви са:

Кръгла основа. Опората е винаги с кръгла основа. Това изискване се отнася и за куполни и камбановидни конструкции, които се използват само ако основата е кръгла или полукръгла.

Гъвкави покривни материали. Поради формата, само гъвкави, устойчиви покривни материали, покривна стомана, трябва да се използват за изграждането на конусен покрив. В противен случай водата ще потече по многобройните фуги. Само гъвкавите покрития могат да осигурят херметичността на конусен покрив.

Забележка! След като сте избрали конусен покрив за вашата къща, първо трябва да направите дизайнерски проект с изчисления на количеството на валежите и натоварването от вятъра в района.

Конусообразният покрив е доста сложен и скъп дизайн, но има своите предимства. В допълнение към очевидната естетика и оригиналност, той се счита за доста функционален и устойчив на външни фактори. В допълнение, този тип покрив се характеризира със следните предимства:

Подобрено плъзгане на сняг и вода извън склоновете. Конусът е много удобна форма на покрива по отношение на експлоатацията. От една страна, той не задържа сняг на повърхността, но от друга, позволява на топената и дъждовната вода да се плъзга свободно по склоновете си. Това прави покривните елементи самопочистващи се. Поради това покривите от този тип се нуждаят от по -малко почистване, по -рядко текат.

Устойчивост на външни влияния. Силата на връзките, с голям брой греди, които осигуряват повишена устойчивост при вятър и сеизмични натоварвания. Това качество прави конусния покрив подходящ в сеизмично нестабилни зони.

Нови възможности за използване на пространството под покрива. При инсталирането на купола се оказва, че таванът в стаята под покрива ще бъде по –висок, това позволява по -рационално използване на свободното пространство.

Важно! Майсторите смятат оригиналния и необичаен външен вид за неоспоримо предимство на конусовидната покривна конструкция. Той превръща скучната вила в приказен замък или кула.

Недостатъци

Говорейки за покрив с форма на конус, майсторите споделят неговите недостатъци, които включват:

Невъзможност за таванско оборудване. Конусообразният покрив не предполага монтиране на прозорци. Не само, че прозорците значително развалят външния вид на конструкцията, те нарушават нейната плътност, намаляват носещата способност на рамката.

Повишен разход на покривен материал. Металните листове, ламарините от метални керемиди и други, които имат правоъгълна форма трябва да бъдат отрязани, остават много отпадъци и потреблението се увеличава.

Сложността на монтаж. По принцип покривът с конусовидна форма се счита за доста труден за проектиране и монтаж, което естествено се отразява на неговата цена. Намирането на майстори, които ще се заемат с монтажа на този тип покриви, не е толкова лесно.